24 nov. 2020 | 14:14

În această țară, roboții asistă medicii să efectueze intervențiile chirurgicale

ACTUALITATE
În această țară, roboții asistă medicii să efectueze intervențiile chirurgicale

Automatizarea intervine în multe domenii și suntem cu toții conștienți de asta. Totuși, poate nu ne-am gândi că în viitor ne vom încredința propriul trup unui robot care să ne salveze viața. Cu toate acestea, viitorul e mult mai aproape decât ne imaginăm noi – la fel sunt și roboții în medicină.

În cazul Bulgariei, roboții în spitale și-au făcut apariția deja acum ceva timp, iar pacienții au încredere să se lase pe mâna acestora pentru a-și rezolva problemele de sănătate.

Spitalul Universitar Saint Marina din Varna se află în centrul unui proiect european de medicină personalizată și își modernizează infrastructura pentru a deveni un centru de competență și cercetare hi-tech, în termen de 5 ani.

Intervenții chirurgicale asistate de roboți

Transformarea în cadrul acestui spital a început deja, odată cu sosirea în decembrie a anului trecut a roboților de asistență chirurgicală.

Mașinile marchează o schimbare revoluționară pentru medici, deoarece roboții le vor permite să funcționeze fără a fi în contact direct cu pacienții.

“Sentimentul de a opera cu un robot este diferit de senzațiile pe care le-ați avut până acum în chirurgia deschisă și laparoscopică. De fapt, sentimentul meu personal este că mă pot scufunda în corpul pacientului”, a explicat Nikoa Kolev, coordonatorul proiectului.

Proiectul are un buget de peste 12 milioane de euro, din care 85% este asigurat de politica de coeziune a Uniunii Europene – și 15% din fondurile naționale bulgare.

La fel ca medicii, pacienții beneficiază și ei de acest proiect, în special cei care suferă de boli urologice sau patologii abdominale.

Dintre ei, Atanas Demirov, a fost operat în iunie de cancer.

Când i s-a explicat că intervenția chirurgicală laparoscopică va fi efectuată prin asistență robotică, a fost nespus de surprins.

“Când profesorul Nikola Kolev mi-a explicat că acesta este un material nou, nu este nimic serios, totul va fi bine, mi-am dat acordul și gata. Sunt foarte mulțumit de intervenția cu robotul”, el a spus.

Spitalul universitar speră să devină un lider în domeniul său cu munca pe care o desfășoară.

Deși ideea are șanse să fie privită cu ochi sceptici, introducerea tehnologiei avansate în spitale este o posibilă soluție pentru lipsa de personal calificat, supraaglomerarea și alte deficiențe ale sistemului.