Cercetătorii au descoperit o posibilă metodă de tratament pentru diabet
Oamenii de știință de la Universitatea din Alberta spun că este posibil să fi descoperit un remediu pentru diabet.
Până în prezent, echipa de cercetători a reușit să vindece diabetul la șoareci folosind un nou proces de celule stem și speră că acest proces se va traduce și la oameni.
Cercetătorul principal al proiectului, dr. James Shapiro, a declarat că echipa sa a reușit să colaboreze cu experți din întreaga lume pentru a transforma sângele pacienților în celule producătoare de insulină.
“Așa că acum suntem în punctul în care putem fabrica în mod fiabil celule producătoare de insulină din sângele pacienților care au diabet de tip 1 sau de tip 2”, a spus el.
De la transplant de celule la metode mai eficiente
În urmă cu douăzeci de ani, același doctor Shapiro a făcut istorie în domeniul medical cu “Protocolul Edmonton”, o procedură care oferă pacienților noi celule producătoare de insulină, datorită transplanturilor de la donatori de organe.
Totuși, această procedură necesită utilizarea unor medicamente antirespingere puternice care au efecte secundare semnificative.
Dr. Shapiro spune că acest nou proces de celule stem ar elimina această problemă.
“Dacă sunt propriile lor celule, pacienții nu le vor respinge”, a spus el.
Potrivit dr. Shapiro, vor fi necesare mai multe teste înainte ca echipa sa să își poată muta testele de la animale la oameni.
“Trebuie să existe date preliminare și, în mod ideal, o mână de pacienți care să demonstreze lumii că acest lucru este posibil și că este sigur și eficient”.
Lipsa finanțării este și ea un impediment major. De aceea, un grup mic de voluntari își propune să strângă 22 de milioane de dolari până în 2022 pentru a finanța cercetări suplimentare pentru Fundația Institutului de Cercetare a Diabetului din Canada.
Dr. Shapiro speră că ajutorul financiar îi va permite să demonstreze că știința funcționează.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global există aproximativ 422 de milioane de oameni care trăiesc cu diabet, iar 1,6 milioane de decese sunt atribuite diabetului în fiecare an.