Încă o veste bună despre vaccinul Pfizer: când va fi autorizat pentru utilizare împotriva noului coronavirus
La aproximativ o săptămână după ce întreaga planetă a răsuflat ușurată la aflarea veștilor de progresul vaccinului Pfizer, acum aflăm când va fi certificat pentru utilizare în masă.
Pfizer a publicat de curând rezultatele testelor din stadiul trei de testare pentru vaccinul creat împreună cu compania BioNTech. La momentul respectiv, s-au aruncat la a afirma că este eficient în a te proteja de o eventuală infecție în 90% dintre cazuri. Aceasta este ultima procedură înaintea certificării efective de către o autoritate importantă pentru a fi utilizat pe cetățeni.
Directorul general al grupului farmaceutic american Pfizer a confirmat marți că o cerere de autorizare de introducere pe piață pentru vaccinul Covid-19 va fi depusă foarte curând în Statele Unite, ceea ce ar putea permite ca primele vaccinări să aibă loc în decembrie, dacă totul merge bine, relatează AFP.
„Suntem foarte aproape de a depune o cerere de autorizare de urgență”, a spus Albert Bourla în timpul unei conferințe ce avut loc ieri, în SUA. El nu a confirmat sau a negat dacă acest lucru se va întâmpla săptămâna aceasta, deși anterior spusese că cererea va fi făcută probabil în a treia săptămână a lunii noiembrie.
Ca referință, o autorizație de urgență este o autorizație temporară sau condiționată de mai multe aspecte acordată de Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) pentru a răspunde unei situații de urgență, cum este pandemia actuală. Ea poate fi revocată sau modificată, dacă apar noi date privind eficacitatea sau siguranța tratamentului certificat.
Agenția Europeană pentru Medicamente are un sistem și mai eficient pentru situații de acest fel. Instituția examinează în permanență datele obținute de dezvoltatorii unui medicament sau vaccin, pe măsură ce apar, chiar dacă producătorul nu a depus o cerere formală de autorizare. De exemplu, Pfizer este unul dintre cele trei proiecte care beneficiază de această „revizuire continuă”, alături de cele ale Oxford / AstraZeneca și Moderna.
Un al doilea vaccin, cel anunțat de curând de Moderna, cu o eficacitate de 94,5%, urmează să intre și în procesul de certificare al FDA.