17 nov. 2020 | 07:00

Vaccinul nu va face minuni peste noapte: când se încheie pandemia, în opinia experților

ACTUALITATE
Vaccinul nu va face minuni peste noapte: când se încheie pandemia, în opinia experților

Foarte mulți au văzut vaccinul confirmat de Pfeizer în urmă cu o săptămână ca fiind lumina de la capătul tunelului. În realitate, situația este un pic mai complicată decât pare la prima vedere.

Francesco Broccolo este virolog și profesor de microbiologie clinică la Universitatea Milano – Biocca. În trecut, a vorbit de mai multe ori despre progresul pandemiei și, mai ales, despre măsurile luate în Italia pe marginea acestui subiect. Acum, la scurt timp după ce au apărut primele informații despre vaccinul Pfizer – BioNTech, Broccolo a explicat cum vede el viitorul global al pandemiei, într-un interviu acordat publicației Il Giornale.

Virologul este de părere că ar fi exagerat să ne bucurăm prea repede, când vine vorba de efectele miraculoase ale noului vaccin, dar este optimist.

El se bucură de ”un optimism precaut chiar dacă primele date de fază 3 analizate de un comitet independent (dar nepublicate încă) par să indice o eficacitate de peste 90% în protecția împotriva Sars-CoV2. O cifră peste așteptări: ne-am dorit aproximativ 60-70% eficacitate, o valoare similară cu vaccinul antigripal.”

Există încă multe aspecte de evaluat, în opinia expertului. De exemplu, nu există încă informații despre prevenirea cazurilor grave de Covid-19 (internări), critice și deces. Nu există încă informații cu privire la faptul că împiedică oamenii să fie purtători asimptomatici ai virusului. Nu există informații despre durata efectivă a protecției.

Un studiu publicat recent în Science arată că mai mult de 90% dintre subiecții cu anticorpi împotriva Sars-CoV2 (care au contractat apoi infecția) rețin anticorpi împotriva virusului timp de cel puțin cinci luni, dar vaccinarea este foarte diferită de infecția naturală cu virus nativ. Din păcate, aceste detalii nu sunt cunoscute la această oră sau nu au fost făcute publice. ”Cu toate acestea, trebuie considerat că se vor administra două doze de vaccin, deci durata imunității poate fi lungă. ”, a continuat profesorul italian.

Când vine vorba de motivul unei reinfecții cu SARS-CoV-2, expertul de la Milano are o explicație cât se poate de logică. ”Au fost descrise foarte puține cazuri de re-infecție, în ciuda subiecților care au anticorpii (IgG și / sau IgM) care neutralizează probabil virusul (prin urmare, protejează împotriva primei infecții). Explicația acestor cazuri anecdotice este că a existat o reinfecție cu un Sars-CoV2 ușor diferit (o posibilă variantă cu secvențe de genom suficient de diferite) și, prin urmare, nu a fost recunoscut de anticorpii neutralizanți formați în urma primei infecții. Pentru aceste cazuri nu știm cum va proteja vaccinul. Nu avem dovezi de spus.”, a atras atenția Francesco Broccolo.

În ceea ce privește finalul pandemiei, finalul anului viitor s-ar putea să vină cu o veste bună, dar nu este sigur. ”Probabil până la sfârșitul anului 2021 (în cel mai bun caz) sau se poate alătura grupului de viruși respiratori endemici. Persistența sa este bizară deoarece nu este pur și simplu un virus care dă infecții acute (cum ar fi virusul gripal) care dispare după 20 de zile și nu pare să dea infecții persistente (de exemplu virusul hepatitei), dar de fapt am văzut că poate persista luni asimptomatic și nu știm dacă această persistență poate duce la sechele în timp (de exemplu, deteriorarea organelor sau boli autoimune).”, a răspuns italianul când a fost întrebat cât vom mai trăi cu acest virus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele