16 nov. 2020 | 13:13

Primul Crăciun în pandemie: ce soluții au găsit țările pentru ca oamenii să simtă spiritul sărbătorilor

ACTUALITATE
Primul Crăciun în pandemie: ce soluții au găsit țările pentru ca oamenii să simtă spiritul sărbătorilor

Peste aproximativ o lună și un pic, multe țări se pregătesc să sărbătorească primul Crăciun în pandemie. Numai că nimic nu va mai fi la fel.

Primul Crăciun în pandemie prinde multe țări în situația în care se confruntă cu al doilea val al pandemiei, unul care, la cum arată cifrele, se prezintă mai dificil decât primul. În aceste condiții, sărbătorile de iarnă, acolo unde vor fi totuși organizate, vor avea loc în condiții special.

Sunt țări, însă, care au găsit soluții pentru a se asigura că oamenii simt totuși spiritul sărbătorilor.

Ce măsuri se iau pentru primul Crăciun în pandemie

Câteva țări din Europa au decis să nu permită aglomerația în târguri de Crăciun, așa că vor organiza unele de tip drive-through, la care oamenii vin cu mașina. Nu vor lipsi întâlnirile virtuale pe Zoom, scrie Libertatea.

În Germania vor fi organiate piețe de tip drive through. Cele aproximativ 2.500 de piețe de Crăciun din țară s-ar fi pregătit să își deschidă porțile, dar majoritatea piețelor tradiționale au fost închise din cauza pandemiei, dar Bavaria a apelat la metoda cu mașinile. Astfel, oamenii pot intra cu mașinile în spații special amenajate, unde găsesc tot ceea ce ar fi găsit și în anii trecuți, diferența fiind aceea că pot achiziționa produsele, dar fără a ieși din propriul autoturism.

E o metodă care a fost pusă în aplicare și la concertele susținute în pandemie.

Premierul Ungariei speră ca de Crăciun să poată fi organizate adunări în familie cu mai mult de 10 persoane. Deocamdată, nu s-a luat o decizie în acest sens.

În Scoția, Crăciunul are loc pe Zoom: oamenilor li s-a cerut să se pregătească pentru un “Crăciun digital”, iar aceștia s-au conformat.

“Îmi imaginez deja că iPad și FaceTime vor fi folosite în ziua de Crăciun”, a spus o tânără din Edinburgh, citată de BBC.

“Am trimis un mesaj familiei, spunând că nu voi ține reuniunea de familie acasă, dar voi găzdui un Crăciun pe Zoom. Iar răspunsul a fost unul pozitiv”, a explicat femeia pentru BBC Radio Scoția.

Ce se întâmplă în România

Cel mai probabil, responsabilitatea legată de diverse manifestări de Crăciun va reveni autorităților locale. În cazul Bucureștiului, spre exemplu, primarul-general Nicușor Dan a dat de înțeles că nu va fi organizat niciun târg.

Situația economică a Capitalei este îngrijorătoare și, mai multe decât atât, pandemia nu prea permite organizarea unor astfel de eveniment.

„Dacă ai doi copii la şcoală şi nu-ţi ajung banii, nu te duci în vacanţă în Dubai. Cam asta e ce trebuie să facem. Suntem într-o situaţie economică dificilă şi trebuie să direcţionăm banii acolo unde sunt urgenţele”, a răspuns Nicușor Dan miercuri, întrebat dacă se vor organiza târguri de Crăciun și de Paşte.

Nicușor Dan a atras atenția asupra faptului că nu va interzice desfășurarea unor astfel de târguri mai mici, în regim privat, dar banii pentru ele nu vor veni de la primărie.

„E posibil să avem târguri private. Dar să alocăm bani din partea Primăriei pentru astfel de evenimente, foarte puţin probabil. (…) Trebuie să ducem banii către chestiuni esenţiale”, a precizat el.