16 nov. 2020 | 16:10

În cât timp a fost creat, de fapt, sistemul nostru solar

ACTUALITATE
În cât timp a fost creat, de fapt, sistemul nostru solar

Sistemul nostru solar este vast, dar s-a format foarte repede, potrivit unui nou studiu. Cu mult timp în urmă, într-o galaxie nu atât de îndepărtată.

Sistemul nostru solar s-a format în mai puțin de 200.000 de ani – aproape jumătate din timpul de când oamenii umblă pe Pământ. Sistemul nostru solar s-a format acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, din prăbușirea unui nor dens de gaz și praf interstelar. Astrofizicienii spun că prăbușirea a fost cauzată de unda de șoc de la o supernovă care a explodat.

Analizând izotopii vechi de miliarde de ani pe meteoriți, oamenii de știință de la Laboratorul Național Lawrence Livermore au determinat că Soarele și restul sistemului nostru stelar a fost creat în mai puțin de 200.000 de ani.

Cercetătorii se așteptaseră ca perioada de dezvoltare a sistemului solar să fie mai apropiată de unu până la două milioane de ani, judecând după dezvoltarea altor sisteme stelare. „Anterior, perioada de formare nu era prea cunoscută pentru sistemul nostru solar”, a declarat cosmochimistul LLNL Greg Brennecka, autorul principal al unei lucrări publicate recent în revista Science. „Această lucrare arată că această prăbușire, care a dus la formarea sistemului solar, s-a produs foarte repede, în mai puțin de 200.000 de ani”, a adăugat el.

Având în vedere vârsta sistemului nostru stelar, viteza de dezvoltare a acestuia este echivalentul unei sarcini care durează o jumătate de zi, mai degrabă decât nouă luni. „A fost un proces rapid”, a spus Brennecka.

Echipa sa a datat izotopi de molibden găsiți în meteoriți condrit carbonici, inclusiv Allende, cel mai mare condrit carbonic găsit pe Pământ, care a aterizat în Chihuahua, Mexic, în 1969.

Pentru comparația cu sistemul nostru solar, homo sapiens umblă pe Pământ de cel puțin 300.000 de ani

Acești meteoriți sunt bogați în incluziuni bogate în calciu-aluminiu, cele mai vechi solide cunoscute din sistemul nostru solar.

Oamenii de știință de la laborator au analizat izotopii molibdenului în incluziuni și au stabilit că s-au format pe o perioadă de aproximativ 40.000 până la 200.000 de ani. Asta înseamnă că sistemul nostru solar trebuia să se fi format, de asemenea, în acel interval de timp.

Sistemul nostru solar continuă să dezvăluie noi fațete ale sale: este posibil să fi găzduit chiar și o planetă „suplimentară” situată între Saturn și Uranus. Potrivit unui raport recent publicat în revista Icarus, acest glob interstelar a fost dat afară din orbită, dar prezența sa a dus la linia planetară pe care o cunoaștem astăzi.

Configurația planetelor din sistemul nostru este extrem de atipică, iar oamenii de știință au căutat de mult să explice cum a ajuns să fie așa. Cercetătorii de la Carnegie Institution for Science au rulat mii de modele despre modul în care a evoluat orbita planetelor sistemului solar.

Concluzia lor este că orbitele planetelor „giganților de gheață”, Uranus și Neptun, au fost influențate de atracția gravitațională a unei planete misterioase dispărute – un gigant de gheață care se afla cândva între Saturn și Uranus.