Cea mai mare problemă a vaccinului anti-Covid de la Pfizer: de ce trebuie să stea la minus 80 de grade C
În fiecare săptămână apar noi detalii despre vaccinul împotriva noului coronavirus de la Pfizer. Din păcate, nu toate sunt bune, chiar dacă are o rată de succes de 90%.
Având în vedere succesele înregistrate de vaccinul anti-Covid-19 de la Pfizer, sunt șanse foarte mari ca acesta să fie primul care va fi distribuit la scară largă. Cu alte cuvinte, s-ar putea să ajungă și în România. Din păcate, la cât de înapoiat este sistemul de sănătate de la noi, șansele să fie distribuit în fiecare colț al țării sunt infime spre inexistente.
Primul vaccin cu o rată de succes de 90% în combaterea noului coronavirus trebuie ținut la -80 de grade Celsius, în permanență. Acea temperatură nu poate fi menținută decât cu azot lichid sau în contact cu gheață carbonică, iar acest detaliu dă bătăi de cap multor țări, nu doar României.
„Deocamdată, se pune problema cum o să ajungă acest vaccin în țările Uniunii Europene, pentru că și avioanele trebuie să asigure această temperatură foarte scăzută. Apoi, în momentul în care ajunge, se pune problema de a avea o rețea de distribuție către acele centre unde se va face vaccinarea. Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest vaccin nu poate fi făcut în cabinetele medicilor de familie și nici nu s-a pus problema, pentru că el nu vine ambalat în așa fel încât să poată fi luat cu tășcuța de la DSP, cum facem noi în România”, a declarat la Digi24 medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Cu alte cuvinte, s-ar putea să parcurgi distanțe mari sau foarte mari pentru a te vaccina, un detaliu care va periclita semnificativ rata de vaccinare. Vaccinul trebuie ținut, așadar, în condiții speciale și se va pune problema unor centre speciale de vaccinare, unde „se va face numai asta non-stop, ca să valorifici fiecare secundă, pentru că vom fi și contracronometru. Durează câteva zile din momentul în care vine până când se va epuiza”, a explicat Sandra Alexiu.
Deși sună ciudat sau complicat, realitatea este că astfel de practici sunt destul de comune în cazul vaccinurilor. Pe vremuri, vaccinul antirujeolic se livra înghețat și trebuia dezghețat și dizolvat, după care aveai un timp scurt pentru a-l administra. Din acest motiv, copiii trebuiau chemați și vaccinați într-o singură zi, toți.
„Dacă vor veni celelalte vaccinuri, care sunt transportabile la temperatură normală de lanț de frig și se pot ambala în doze individuale, atunci se vor putea face prin cabinete, sperăm că acela va fi vaccinul care va putea fi dat la cronici și la cei care sunt persoane de risc. Probabil că vaccinul despre care discutăm și care vine în primă fază merge la cei din sistemul sanitar, care vor fi adunați într-un centru și vor fi vaccinați. Noi am trecut și prin asta, când a fost cu gripa porcină, când s-a vaccinat la Institutul Matei Balș. Erau cozile de la institut dinăuntru până la ieșirea din institut pe Grozovici până în Ștefan cel Mare pe 7-8 rânduri. Erau mii de oameni care stăteau la coadă și noi vaccinam pe bandă, în schimburi” – a povestit Sandra Alexiu.
Motivul pentru care vaccinul trebuie ținut la -80 de grade are legătură cu faptul că are în componență ARN, o moleculă extrem de instabilă. În teorie, există congelatoare de -80 de grade, dar sunt foarte puține, în doar câteva laboratoare. Concluzia este simplă, România nu este pregătită pentru astfel de operațiuni logistice.