29 oct. 2020 | 13:08

Mai bine mai sărac, decât șomer: de ce acceptă candidații salarii mai mici și joburi inferioare

ACTUALITATE
Mai bine mai sărac, decât șomer: de ce acceptă candidații salarii mai mici și joburi inferioare

Piața muncii a fost dată peste cap de pandemia de coronavirus. Așa au început să apară și concesiile. Și de o parte și de alta.

Pe piața muncii au loc schimbări pe care puțini le preconizau înainte ca lumea să se confrunte cu pandemia de coronavirus. Candidații încep să facă unele compromisuri și chiar sunt dispuși să accepte poziții inferioare și salarii mai mici, doar să nu rămână pe drumuri.

De precizat, însă, că diferă de la un domeniu la altul.

Sunt și business-uri care caută să se dezvolte. Și atunci oferă chiar un pachet salarial mai avantajos pentru a-i găsi pe oamenii care să-și facă treaba cel mai bine, adică specialiștii din piață.

De ce sunt acceptate salarii mai mici

Un studiu al platformei de recrutare eJobs arată că cei care îşi caută un loc de muncă sunt puşi în faţa unor concesii pe care, până nu de mult timp, nici măcar nu le-ar fi luat în calcul. Studiul realizat în rândul candidaţilor care au încercat să se angajeze din martie şi până acum arată că principalul compromis pe care l-au făcut cei care şi-au schimbat jobul a fost să accepte o ofertă salarială mai mică decât ar fi acceptat în mod normal.

34% dintre respondenţi spun că s-au angajat pe o poziţie sub nivelul lor de experienţă şi pregătire, în timp ce aproape un sfert au declarat că nu au fost dispuşi să facă niciun compromis, chiar dacă asta înseamnă că va dura mai mult până când se vor angaja.

Dintre aceştia, cei mai mulţi fac parte din categoriile de vârstă 18-24 de ani şi 45+. Mulți dintre respondenți declară faptul că n-au primit nici măcar un răspuns de la companiile la care au aplicat sau la care chiar au mers la interviu. Faptul că nu au găsit suficiente joburi potrivite profilului lor sau în oraşul în care locuiesc, numărul prea mic de joburi part-time sau remote sunt alte obstacole de care s-au lovit candidaţii anul acesta.

Veștile bune din pandemie

Partea bună, însă, e că pandemia i-a forțat pe mulți să se gândească și la a-și deschide propria afacere. 21% menţionează că, deşi si-au pierdut vechiul loc de muncă, au reuşit să-şi găsească un job care le place mai mult, 12% spun că au făcut cursuri de reconversie profesională şi acum au mai multe opţiuni de angajare, 8% au prins curajul necesar pentru a-şi deschide propria afacere şi tot la fel de mulţi au decis să plece în afara ţării.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenţi spun că ultima jumătate de an nu a adus nicio schimbare pozitivă în viaţa lor, scrie Agerpres.

Studiul a fost realizat în perioada 14-26 octombrie, pe un eşantion de 900 de respondenţi.