Masa românilor, cea de toată pandemia: ce produse s-au consumat cel mai mult
Într-o perioadă în care foarte mulți români au stat în casă, mulți dintre noi au evitat și livrările de mâncare. În concluzie, s-au apucat de gătit. O analiză interesantă ne atrage atenția asupra obiceiurilor culinare din pandemie.
În ultimele șase luni, foarte mulți români au fost nevoiți să se transforme peste noapte în bucătari. În timp ce unii obișnuiam să-și încheia ziua cu pizza sau să consume o shaorma la prânz, 2020 a reușit să ne schimbe viața din toate punctele de vedere, inclusiv în privința meniului.
În perioada pandemiei, pastele s-au vândut ca pâinea caldă. Acesta este un trend la nivel global care, deloc întâmplător, s-a reflectat și în meniul Românilor. Ca să asociezi o cifră exactă acestei realități, ai în vedere că importurile românești de paste făinoase din Italia a crescut cu nu mai puțin de 40% în primele șase luni ale anului, conform datelor agregate de publicația italiană Corriere.
În ceea ce privește situația din Italia, aceasta s-ar putea să fie singura veste bună din perioada pandemiei. Exporturile de paste italienești au înregistrat o creștere de 25% în prima jumătate a anului, potrivit publicației. În mod evident, creștere a fost provocată de restricțiile majore impuse în fiecare colț al lumii.
În final, creşteri de peste 40% ale exporturilor de paste au fost raportate către România, SUA, Canada şi Australia, în timp ce către Regatul Unit, Olanda, Arabia Saudită exporturile au crescut cu 30%. În teritorii precum Hong Kong, Ucraina şi Irlanda, exporturile au crescut cu 60%, iar către alte pieţe strategice precum Franţa, China şi Coreea de Sud a fost o creştere de peste 20%.
Nu este exclus ca acestea din urmă să aibă bucătari mai pricepuți sau unii care sunt mai axați pe bucătăria locală. Astfel, au evitat să cumpere la fel de multe paste precum românii, de exemplu. Chiar și așa, până să ajungem la nivelul italienilor, mai avem mult de lucru. Nu mai puțin de 98% dintre italieni consumă paste, iar media anuală este de 23,1 kilograme pe an, pe cap de locuitor.