Avertismentul OMS legat de un eventual vaccin împotriva coronavirus: ”Nu va funcționa așa”
Foarte mulți oameni își pun speranța revenirii la o viață normală pe lansarea unui vaccin împotriva coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că va fi un pic mai complicat decât atât.
Din cauza numărului limitat de doze de vaccin care vor fi disponibile în prima etapă de disponibilitate, în opinia oficialilor OMS, tinerii sănătoși s-ar putea să aibă acces la vaccin abia în 2022. În prima fază, se va pune accent pe persoanele vârstnice și vulnerabile. Tot în primul val vor fi incluși lucrătorii din sectorul medical și cei din sectoarele esențiale de activitate. ”Detaliile referitoare la priorităţi sunt încă stabilite de OMS şi grupurile sale consultative”, a explicat Dr. Soumya Swaminathan, cercetător șef în cadrul OMS.
Dincolo de prioritățile legate de inoculare, omul de știință a insistat pe faptul că un eventual vaccin trebuie declarat sigur și eficace de către OMS, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, înainte de distribuția la scară largă.
”Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a spus Swaminathan. Ea a adăugat că lumea va avea, sperăm, cel puţin un vaccin sigur şi eficace până în 2021, dar acesta va fi disponibil în ”cantităţi limitate”.
Comunicatul vine după ce grupul consultativ strategic de experți în imunizare al OMS a publicat un ghid cu privire la modul de stabilire a prioritizării diferitelor grupuri de oameni.
Aceste mențiuni vin în contextul în care, mai mult de 10 vaccinuri împotriva coronavirusului, dezvoltate în diverse colțuri ale lumii, se află în studii clinice de fază finală, a mai spus Swaminathan. În funcție de momentul în care acestea vor fi aprobate, vom ști mai multe și despre cei care le vor primi.
”Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie, dar chiar şi atunci trebuie să definit care dintre aceştia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii şi aşa mai departe”, a spus Swaminathan. ”Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a concluzionat Dr. Soumya Swaminathan.