Ce cred locuitorii despre București și Cluj, conform Comisiei Europene: cât de mulțumiți sunt, de fapt
Un nou raport al Comisiei Europene atrage atenția asupra nivelului de mulțumire al românilor în legătură cu viața în cele mai importante orașe din România.
La finalul zilei de ieri, Comisia Europeană a publicat un document intitulat Raport de calitatea vieții în orașele europene. Studiul reflectă situația din multe orașe importante de pe vechiul continent, după cum poți vedea aici. Cea mai interesantă pentru români este însă secțiunea care vizează atitudinea locuitorilor față de două orașe importante, București și Cluj Napoca.
Din câte se pare, 95% dintre clujeni sunt mulțumiți de orașul în care își desfășoară activitatea, de condițiile de trai și de oportunitățile pe care acesta le pune la dispoziția cetățenilor. Situația în București nu este la fel de optimistă. Cetățenii capitalei s-au rezumat la un nivel de satisfacție de 82%. Ca referință, media europeană pe marginea acestui subiect este de aproximativ 89%.
Pentru a se ajunge la această concluzie, raportul a fost întocmit pe baza rezultatelor a 58.100 interviuri realizate în 83 de oraşe europene și arată că, în 2019, 9 din 10 persoane s-au declarat satisfăcute de viaţa în oraşul lor. Documentul a fost publicat în cadrul celei de a 18-a Săptămâni europene a regiunilor și orașelor, potrivit unui comunicat difuzat marți de Comisia Europeană.
„Orașele adăpostesc aproximativ 40% din populația UE. Acestea se află în prima linie a unora dintre cele mai acute provocări cu care se confruntă Europa. Infectările cu coronavirus, de exemplu, au ajuns mai întâi în orașele mai mari și mai conectate din Europa, precum Milano și Madrid, înainte de a se răspândi în centrele mai mici și în regiunile predominant rurale. Prin urmare, este extrem de important să fim conștienți de nevoile persoanelor care trăiesc în orașe, nevoi care să ne orienteze în procesul de elaborare a politicilor”, a declarat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, citată în comunicat.
Comparativ cu occidentul, în orașele din Europa de Est, unde ne situăm și noi, cei mai mulți sunt de părere că li s-a îmbunătățit calitatea vieții în ultimii 5 ani. În plus, se pare că a crescut interesul oamenilor pentru transportul în comun, în defavoarea autoturismelor personale. Referitor la incluziunea socială, în marile orașe, oamenii sunt mai primitori când vine vorba de imigranți și mai toleranți în ceea ce privește comunitatea LGBTI, comparativ cu întreaga tară.