Câtă poluare există în România: cifrele care-ți arată că e nevoie de măsuri drastice
Ministerul Mediului a întocmit un raport referitor la poluarea din România, iar rezultatele par la prima vedere bune, însă trebuie citite în altă notă. Asta obligă Guvernul la măsuri drastice pentru un mediu înconjurător sănătos.
Poluarea reprezintă o mare problemă în marile orașe ale României și nu numai. Programele guvernamentale nu prea și-au atins scopul până acum, iar un mediu sănătos nu se obține numai cu eliminarea mașinilor cu motoare clasice de pe drumuri. În acest context, cifrele Agenției Europene pentru Mediu spun totul.
Potrivit unui raport al organizației, România e pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată direct ori indirect de poluare. Cu alte cuvinte, un deces din 5 ar putea fi pus pe seama problemelor cauzate de un mediu înconjurător poluat.
Câtă poluare e în România
În contextul pandemiei de coronavirus, aceste cifre trebuie privite și mai atent. Raportul arată că România este ţara cu cea mai mare pondere a deceselor cauzate de poluare – 19%. Tot cam pe acolo în clasament sunt Bulgaria şi Ungaria. Ţările cu un procent ceva mai scăzut de decese cauzate de problemele de mediu – 11% – sunt cele din Vestul Europei – Germania, Franţa şi Spania.
La polul opus, Suedia şi Danemarca înregistrează o mortalitate de 10% din cauza poluării, cea mai scăzută din Europa.
Pandemia reprezintă o problemă în plus.
„Particulele care apar în aer ca urmare a poluării, inhalate în căile respiratorii, declanşează local procese inflamatorii, procese care favorizează infectarea cu virusuri sau cu bacterii. Dacă vorbim despre poluarea pe stradă, un rol protector împotriva inhalării unei cantităţi mari de poluanţi îl are masca”, spune Beatrice Mahler, Managerul Spitalului Marius Nasta.
La nivel european, peste 400.000 de oameni mor anual de boli cauzate de poluare, date obținute din analizarea cifrelor puse la dispoziție și de Organizația Mondială a Sănătății.
Ce spun datele oficiale
Cum spuneam, la prima vedere, Ministerul Mediului arată că lucrurile sunt ținute sub control. Raportul pe 2019 trimis Comisiei Europene arată că au fost măsurați toți cei 12 poluanți atmosferici, atât valoarea lor zilnică, dar și valoare anuală. Sunt 148 de stații care fac parte din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului.
Ministerul susține că, anul trecut, nu s-au înregistrat depășiri a valorii limită anuale la nicio stație. Depăşiri ale valorii limită zilnice au fost, însă, la 54 stații, iar la 5 staţii au fost înregistrate mai mult de 35 de depășiri: 49 depășiri la AB-2 Sebeș (stație industrială), 46 depăşiri la B-3 București (Mihai Bravu) (stație de trafic), 38 depăşiri la B-6 București (Cercul Militar) (stație de trafic), 54 depăşiri la IS-1 (Podul de Piatra) (stație de trafic) și 36 depăşiri la IS-2 Iași (Decebal) (stație de fond urban).
Organizațiile neguvernamentale au atras, însă, atenția în repetate rânduri asupra acestor date prezentate oficial. Ele nu ar reflecta realitea din teren și nu ar lua în calcul toți indicatorii. Iar plămânii românilor tind să le dea dreptate celor care contestă cifrele oficiale.