Cum ne influențează tehnologia comunicarea prin gesturi nonverbale
Persoanele din generațiile mai noi, sau așa-numiții Gen Z, nu mai înțeleg gesturile tradiționale, de la imitarea unui apel telefonic la solicitarea unei note la restaurant.
Pierdem astfel o parte din moștenirea noastră culturală sau ne îndreptăm către un alt limbaj al corpului, odată cu evoluția tehnologiei?
Din fericire, lingviștii au identificat problema, sau hai să-i spunem cauza: generația Z nu are experiență trăită a tehnologiei pe care se bazează aceste gesturi.
“Emblemele specifice anumitor dispozitive vor fi recunoscute numai de către cei care sunt familiarizați cu astfel de dispozitive”, spune expertul în limbi străine Prof Vyv Evans.
Se schimbă dispozitivele și gesturile noastre odată cu ele
Recent, un videoclip TikTok al newyorkezului Daniel Alvarado a devenit viral după ce și-a filmat cei doi copii folosind un gest care imita o palmă plată pentru a mima vorbitul la telefon.
Asta nu prea seamănă cu gestul pe care îl știm noi, nu? Ridici mâna la nivelul capului cu degetul mic întins către bărbie și degetul mare îndreptat către ureche.
Dar cum ar putea să semene? Majoritatea persoanelor din generațiile noi nu au văzut vreodată – sau poate au văzut doar în filmele vechi la care te uiți tu – obiectul pe care încerci să-l sugerezi, mimându-l.
Telefoanele nu mai arată așa cum le știai tu și, deși folosești și tu aceleași smartphone-uri precum copiii tăi, gestul vechi a fost păstrat.
“Ideea cu gesturile este că acestea sunt specifice culturii și, prin urmare, înseamnă lucruri diferite pentru diferite grupuri socio-economice sau generaționale”, spune Evans.
Acesta este doar un mod mai complicat de a o spune. Însă realitatea este că, în general, limbajul se schimbă.
De la cuvinte nou inventate, pentru lucruri care nici măcar nu existau în trecut – gândește-te dacă ai fi putut spune acum câteva decenii că mergi la hipermarket sau că faci scuba diving – și chiar până la cuvinte împumutate din alte limbi pentru tehnologie, lucrurile se schimbă.
Spre exemplu, spui că îți faci un update pentru software-ul smartphone-ului și nu că îți actualizezi programele interne ale telefonului inteligent.
Pe lângă limbajul verbal, se schimbă și limbajul corpului, iar gesturile și mimica pe care le folosești acum, vor dispărea probabil odată cu dispariția din memoria colectivă de masă a înseși obiectelor pe care le imiți.
În cele din urmă, tehnologia își imprimă impactul asupra tuturor aspectelor vieții, iar acest lucru presupune un efort pentru a ține pasul chiar și în activitățile zilnice.