06 oct. 2020 | 06:30

Cel mai mare salariu minim din lume, adoptat: unde câștigi de la 25 de dolari pe oră, în sus

ACTUALITATE
Cel mai mare salariu minim din lume, adoptat: unde câștigi de la 25 de dolari pe oră, în sus

Ai fi surprins câte țări nu au o prevedere legislativă legată de salariul minim, cum are România de exemplu. Undeva în lume însă, tocmai a fost definit cel mai mare salariu minim și vrei să te muți mâine.

În Geneva, nimeni nu mai are voie să câștige mai puțin de 25 de dolari pe oră. Acesta este salariul minim și experții sunt de părere că ar putea fi cel mai mare din lume. Ca referință, cu 8 ore de muncă pe zi și 22 de zile lucrătoare pe lună, acea valoare se traduce în 18.202 lei salariu lunar.

Este important de reținut că acea valoare minimă nu a fost însă adoptat la nivelul întregii Elveții. Țara cu pricina nu are un salariu minim legiferat. În schimb, a fost adoptată în cantonul Genevei, unde 58% dintre votanți au fost de acord cu această măsură.  Inițiativa de 23 de franci elvețieni pe oră a venit de la o coaliție de sindicate muncitorești. Scopul declarat a fost de ”a lupta împotriva sărăciei, de a facilita integrarea socială și de a contribui la respectul pentru demnitatea umană.”

În Elveția, Geneva a fost al patrulea canton din 26 care a supus la vot introducerea unui salariu minim. Celelalte trei sunt Neuchâtel, Jura și Ticino. Ca să-ți dai seama cât de bine le merge locuitorilor Genevei, deși te-ai aștepta ca măsura să fie favorabilă unui procent semnificativ din populație, doar 6% dintre lucrătorii din canton vor beneficia de o mărire de salariu începând cu 1 noiembrie, pentru a se alinia la noua măsură. Practic, discutăm de aproximativ 30.000 de muncitori, dintre care două treimi sunt femei.

Michel Charrat este președintele Grupului Transfrontalier European, o asociație care luptă pentru drepturile muncitorilor care fac naveta între Geneva și Franța. Într-o declarație după introducerea salariului minim, Charrat a atras atenția asupra faptului că acesta este primul pas pentru a combate efectele economice dezastruoase ale pandemiei de coronavirus. Situația a devenit atât de dificilă în Geneva, încât locuitori născuți în regiune au optat să se mute în Franța pentru a nu mai trăi la limita sărăciei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele