02 oct. 2020 | 15:44

Vom avea un Bitcoin al Europei? Anunțul BCE care poate schimba semnificativ viitorul

ACTUALITATE
Vom avea un Bitcoin al Europei? Anunțul BCE care poate schimba semnificativ viitorul

Monedele digitale ca Bitcoin nu mai sunt ceva nou de câțiva ani ani încoace. Dar nu prea ai auzit interes major din partea băncilor centrale pentru un sistem de acest fel. Ei bine, BCE vine cu un anunț surprinzător.

Bitcoin și Ethereum sunt poate cele mai cunoscute monede virtuale, iar piața acestora este extrem de mare în acest moment. Ca-n cazul oricărei alte tehnologii inovatoare, există și sceptici. Mulți spun, spre exemplu, că Bitcoin este, de fapt, doar o înșelătorie. De partea cealaltă, alții au investit sume uriașe sperând că moneda virtuală va urca până la un nivel care-i poate îmbogăți.

Dincolo de această piață, formată în mare parte din cei caută câștiguri rapide, există interes se pare și din partea oficialilor. Banca Centrală Europeană, spre exemplu, va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro. Ai putea spune că există posibilitatea să ai un Bitcoin al Europei.

E așa, dar există mici diferențe importante.

Anunțul BCE care ar putea aduce un Bitcoin al Europei

Anunțul a fost făcut de șefa BCE, Christine Lagarde, care arată că instituția pe care o conduce analizează această posibilitate. Dacă nu se identifică riscuri și dacă nu există critici întemeiate, atunci euro va avea și o versiune digitală.

„Moneda euro aparține europenilor, iar misiunea noastră este de a fi gardianul acesteia. Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci când cheltuiesc, economisesc și investesc. Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă. Aceasta înseamnă garantarea adaptării euro la era digitală. Ar trebui să fim pregătiți să emitem o monedă euro digitală, dacă va fi necesar”, a spus președintele BCE, Christine Lagarde.

BCE a subliniat că o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăților zilnice într-un mod rapid, ușor și sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui.

Sistem asemănător cu cel al monedelor virtuale? Nu prea

De fapt, asta e diferența majoră între ceea ce gândește BCE și ceea ce este acum Bitcoin. Piața monedelor virtuale nu e reglementată sub nicio formă, nu e supravegheată, iar valoarea unui Bitcoin sau Ethereum e stabilit doar de încrederea pe care o au unii în ea. De cealaltă parte, o monedă digitală a UE s-ar supune regulilor monetare, ar fi supravegheată de BCE, iar valoarea ei ar fluctua în funcție de mersul economiei.

„Tehnologia și inovarea transformă modul în care consumăm, lucrăm și interacționăm”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE și președinte al grupului operativ.

„O monedă euro digitală ar sprijini elanul de inovare continuă al Europei. Aceasta ar contribui, de asemenea, la suveranitatea sa financiară și ar consolida rolul internațional al euro”, a adăugat Fabio Panetta. Instituția de la Frankfurt atrage însă atenția că gardienii euro nu au luat încă o decizie cu privire la posibilitatea introducerii unei monede euro digitale.

Despre ce e și cum funcționează Bitcoin am scris mai multe AICI –  afli care-i, de fapt, treaba cu monedele virtuale și de ce n-ar trebui să te arunci să investești fără să cunoști toate detaliile.