30 sept. 2020 | 11:00

Android 12 îți face viața mai ușoară cum te așteptai mai puțin: schimbarea radicală legată de aplicații

ACTUALITATE
Android 12 îți face viața mai ușoară cum te așteptai mai puțin: schimbarea radicală legată de aplicații

Vor mai trece multe luni până când majoritatea utilizatorilor de Android vor beneficia de versiunea 11 a sistemului de operare creat de Google, dar deja discutăm de Android 12.

În timp ce Apple a făcut eforturi supraomenești pentru ca tu să poți descărca aplicații pe iPhone doar din magazinul său virtual, cei de la Google se pare că vor deveni semnificativ mai flexibili în acest sens. Începând cu Android 12, utilizatorii de smartphone-uri și tablete vor putea să descarce aplicații și jocuri cu o ușurință sporită din diferite magazine virtuale, pe același aparat.

Oficialii Google au confirmat că se lucrează intens la acest proiect, dar inițiativa este încă la început. Ideea de bază este să reușești să sporești semnificativ flexibilitatea platformei când vine vorba de instalat aplicații din surse terțe, dar să faci asta fără să compromiți securitatea dispozitivului.

Primii pași au fost deja făcuți de Google în acest sens în urmă cu mai mulți ani. Din acest motiv ai cel puțin două magazine virtuale pe smartphone-ul tău cu Android, Play Store și cel al creatorului telefonului, indiferent dacă este vorba de Samsung, Huawei și alții.

Marea problemă derivată din această schimbare va ține de procentele pe care administratorul magazinului virtual le primește din vânzarea aplicațiilor. Google, la fel ca Apple, taxează fiecare dezvoltator cu 30% din prețul unei aplicații. Tocmai din acest motiv, Fortnite al celor de la Epic Games nu mai există în Apple AppStore sau Google PlayStore. În același timp, însă, dacă ai un terminal cu Android, îl găsești în Samsung Galaxy Apps.

Sursa efectivă a aplicațiilor pe care le ai pe telefon s-ar putea însă să conteze mai puțin, având în vedere măsura pregătită de Google pentru anul viitor. Dacă nu intervine ceva între timp, din 30 septembrie 2021, fiecare microtranzacție efectuată de o aplicație sau joc pe care îl ai pe Android va fi procesată prin intermediul sistemului de plăți Google Play. Implicit, asta înseamnă că gigantul din Mountain View va primi un comision din vânzare. Regula există deja, dar nu a fost monitorizată foarte strict implementarea ei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele