Rolul surpriză pe care sistemul imunitar îl are în lupta cu depresia
Oamenii de știință au descoperit indicii care arată că anumite celule ale sistemului imunitar pot juca un rol în plus față de protejarea împotriva invadatorilor microbieni – protejarea sănătății mentale.
În cadrul studiului condus de Yale, au fost comparate celulele sistemului imunitar din lichidul spinal al pacienților cu SM și al subiecților sănătoși.
Rezultatele susțin o teorie emergentă conform căreia interferonii gamma, un tip de celulă imună care ajută la inducerea și modularea unei varietăți de răspunsuri ale sistemului imunitar, pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea depresiei la persoanele sănătoase.
“Am fost surprinși că lichidul spinal normal ar fi atât de interesant”, a spus David Hafler, William S. și Lois Stiles Edgerly profesor de neurologie, profesor de imunobiologie și autor principal al studiului.
Cum a fost făcută descoperirea?
Cercetările anterioare au arătat că blocarea interferonilor gamma și a celulelor T pe care aceștia le produc, pot provoca simptome asemănătoare depresiei la șoareci.
Hafler observă că depresia este, de asemenea, un efect secundar frecvent la pacienții cu SM tratați cu un tip diferit de interferon.
Oamenii de știință au folosit o nouă tehnologie care permite o examinare detaliată a celulelor individuale.
Cu ajutorul acesteia, cercetătorii au putut arăta că celulele T din lichidul coloanei vertebrale ale persoanelor sănătoase împărtășesc asemănări cu cele ale pacienților cu SM.
Cu toate acestea, la persoanele sănătoase, celulele sunt lipsite de capacitatea de a se replica și de a provoca inflamația dăunătoare, răspuns observat în bolile autoimune, precum scleroza multiplă.
În esență, sistemul imunitar din creierul tuturor oamenilor este pregătit să producă un răspuns al sistemului imunitar inflamator, dar, în același timp, poate avea o altă funcție decât apărarea împotriva agenților patogeni, a spus Hafler.
“Aceste celule T întâlnite la persoanele sănătoase au un alt scop acolo și speculăm că acesta este de a ne ajuta să ne păstrăm sănătatea mentală”, a spus el.
Cercetătorii intenționează să exploreze mai îndeaproape modul în care răspunsurile sistemului imunitar din sistemul nervos central ar putea afecta tulburările psihiatrice, cum ar fi depresia.