18 sept. 2020 | 15:14

Cum funcționează aplicația care-ți arată dacă virusul e în aer sau nu

ACTUALITATE
Cum funcționează aplicația care-ți arată dacă virusul e în aer sau nu

Canadienii au creat o aplicație extrem de utilă în vremea pandemiei. Se numește BioCloud și, teoretic, îți arată dacă te afli într-un loc sigur.

Pe vremea pandemiei, se caută tot felul de soluții pentru a gestiona lucrurile cât mai eficient. Omenirea trebuie să învețe să accepte că virusul e încă printre noi și, în lipsa unui vaccin eficient, sunt slabe șanse să treacă de la sine totul. Aici întră în joc tehnologia, care poate ajuta extrem de mult.

Asta a făcut și o compania din Canada, care a creat aplicația BioCloud, care detectează prezența SARS-CoV-2 în aer. E un aparat inteligent care poate fi montat, practic, oriunde: în săli de clasă, magazine, în locuri aglomerate sau în sălile de spectacol.

BioCloud, aplicația care-ți arată prezența noului tip de virus în aer

Aparatul care detectează prezența noului tip de virus în aer declanșează un sistem de alertă în timp real pentru atenționarea oamenilor. Se poate monta pe perete, spre exemplu, și poate limita izbucnirea focarelor și răspândirea virusului.

„Este o nevoie esențială de tehnologie care ne poate oferi asigurări că locurile de muncă, școlile, spitalele și alte spații pe care le folosim sunt sigure și lipsite de boli infecțioase”, a declarat Paul Ghezzi, director executiv al Kontrol Energy Corporation, companie care a dezoltat noua aplicație.

Canadienii spun că odată cu venirea iernii și cu creșterea pericolului de răspândire a virusului se așteaptă să distribuie zeci de mii de astfel de aparate lunar. Kontrol Energy Corp estimează că un astfel de aparat va costa 12.000 de dolari. Dar eficiența lui s-ar putea dovedi uriașă.

În plină pandemie, s-a dovedit că tehnologia poate ajuta extrem de mult. Recent, Comisia Europeană a anunțat că vine cu o platformă care ar putea ține sub control răspândirea noului tip de virus în spațiul comunitar. Oficialii de la Bruxelles s-au gândit să unifice sub aceeași platformă toate eforturile făcute de statele membre în acest sens. Astfel, pune la un loc toate aplicațiile care depistează contacții celor infectați cu noul tip de virus.

Demersul e condus în special de țările care au venit cu astfel de soluții inteligente, iar printre ele se numără Cehia, Danemarca și Italia. Dar de noua platformă pot beneficia toate statele membre.