16 sept. 2020 | 16:01

Cum vor coopera soldații cu roboții pentru îndeplinirea misiunilor

ACTUALITATE
Cum vor coopera soldații cu roboții pentru îndeplinirea misiunilor

O cercetare a armatei a extins stadiul tehnicii în autonomie, oferind o imagine mai completă a modului în care acțiunile și semnalele nonverbale contribuie la promovarea cooperării.

Cercetătorii au sugerat linii directoare pentru proiectarea de mașini autonome, cum ar fi roboți, mașini cu conducere automată, drone și asistenți personali, care vor colabora eficient cu soldații.

Dr. Celso de Melo, informatician al U.S. Army Combat Capabilities Development Command’s Army Research Laboratory la CCDC ARL West în Playa Vista, California, în colaborare cu Dr. Kazunori Terada de la Universitatea Gifu din Japonia, a publicat recent o lucrare în Scientific Reports unde arată că expresiile emoționale pot modela cooperarea.

Echipa este foarte optimistă că viitorii soldați vor beneficia din astfel de cercetări

Astfel, mașinile autonome care acționează în numele oamenilor sunt pregătite să devină omniprezente în societate, a spus de Melo.

Totuși, pentru ca aceste mașinării să aibă succes și să fie adoptate, este esențial ca oamenii să poată avea încredere și să coopereze cu ele. „Cooperarea umană este paradoxală”, a spus de Melo. „Cu toate acestea, oamenii cooperează adesea. Această cercetare își propune să înțeleagă mecanismele care promovează cooperarea”.

Așadar, strategia definește modul în care acționează indivizii într-o interacțiune unică sau repetată. De exemplu, tit-for-tat este o strategie simplă care specifică faptul că individul ar trebui să acționeze așa cum a acționat omologul său în interacțiunea anterioară. Semnalizarea se referă la comunicarea care poate apărea între indivizi, care ar putea fi verbală (de exemplu, conversație în limbaj natural) și nonverbală (de exemplu, expresii emoționale).

Acest efort de cercetare sprijină prioritizarea de modernizare a vehiculelor de luptă ale armatei de ultimă generație și zona de cercetare prioritară a armatei pentru autonomie. De asemenea, își propune să aplice această perspectivă în dezvoltarea sistemelor inteligente care promovează cooperarea cu soldații și acționarea cu succes în echipe hibride pentru a îndeplini o misiune.

„Arătăm că expresiile emoționale pot modela cooperarea”, a spus de Melo. „De exemplu, zâmbetul după cooperarea reciprocă încurajează mai multă cooperare”.

Următorii pași pentru această cercetare includ urmărirea unei înțelegeri suplimentare a rolului semnalizării nonverbale și a strategiei în promovarea cooperării și identificarea modalităților creative de a aplica această perspectivă asupra unei varietăți de sisteme autonome care au posibilități diferite de a acționa și de a comunica cu soldatul.