Dispar bancnotele?! Ce se întâmplă cu banii lichizi: fenomenul alarmant care se petrece chiar acum
La începutul pandemiei, autoritățile din majoritatea statelor au recomandat evitarea plăților cu numerar. În cazul unor țări, acest gest ar putea fi ultima picătură în cazul unui trend mai vechi.
De mai mulți ani, țările nordice au făcut tranziția de la plăți cu numerar la plățile cu cardul, aproape exclusiv. De mult timp, situația a devenit atât de drastică, încât în ferestrele multor baruri și restaurante există mesajul ”Această locație nu operează cu numerar”. Pandemia nu a făcut decât să accelereze respectivul trend și, implicit, să ducă la dispariția banilor tipăriți.
Prima țară care va renunța la cash ar putea fi Suedia. Banii reali, tipăriți par să dispară complet din această țară nordică, se arată într-un raport Bloomberg. Conform spuselor lui Stefan Ingves, guvernatorul Riskbank, unii tineri suedezi ”habar nu au” cum arată banii reali. Ei au început să interacționezi cu bani într-o perioadă în care aceștia oricum deveniseră o raritate.
Este un viitor care îi îngrijorează pe Ingves și pe alții, guvernatorul spunând că parlamentarii ar putea fi nevoiți să intervină înainte de a fi prea târziu. Nu a fost întotdeauna evident că lipsa de numerar ar putea deveni un risc. “Dacă luminile se sting, trebuie să avem suficient numerar fizic în țară încât să putem reveni la utilizarea banilor fizici dacă există o problemă serioasă”, a spus Ingves.
Oficialii suedezi sunt îngrijorați în mod autentic de lipsa de numerar, iar pandemia nu le face viața mai ușoară, având în vedere că trecem printr-o perioadă în care contactul cu cash reprezintă un risc de sănătate. Klarna AB, o bancă suedeză, estimează că 73% din plățile efectuate cu cardul de către clienții săi sunt acum fără contact, în creștere de la 63% înainte de pandemie.
”Oamenii nu vor să atingă monede și bancnote” sau “să apese butoane”, a spus Viveka Soderback, manager de informații pentru consumatori la Klarna. Coronavirusul “a accelerat această tendință”, în opinia ei. Îngrijorarea vine de la faptul că, la această oră, în Suedia, aproximativ 1% din produsul intern brut este în numerar, bani aflați în circulație. În SUA discutăm de aproximativ 8%, în timp ce media din zona euro depășește 10%.