14 sept. 2020 | 12:09

Capcana în care cad românii care au card și cont bancar: 4 greșeli fatale pentru banii tăi

BANI
Capcana în care cad românii care au card și cont bancar: 4 greșeli fatale pentru banii tăi

În ultimii ani au cunoscut o creștere accelerată cardurile de cumpărături. Băncile, de regulă, le promovează drept carduri prin care-ți iei ce dorești. Dar asta nu-i toată realitatea.

Cardurile de cumpărături sunt, de fapt, carduri de credite. Acestea au alte dobânzi și alte mecanisme de funcționare decât cele de debit. Și ca să te ferești de pierderi de bani e bine să știi toate regulile. Astfel, dacă te gândești să ai un card de credit cu gândul de a cumpăra produse mai scumpe, trebuie să-ți planifici mai bine achizițiile.

În esență, cardul de credit este un împrumut la purtător, dar cu dobânzi de trei ori mai mari decât un împrumut obișnuit. Și asta poate duce la daune considerabile pentru bugetul tău.

Cum să nu pierzi bani când folosești un card de credit

În primul rând, nu retrage bani de pe cardul de credit de la un bancomat. Această operațiune vine cu dobânzi mult mai mari decât retragerile de pe cardurile obișnuite.

Apoi, nu te limita la a plăti doar suma minimă impusă de banca. Aceasta este capcana în care cad majoritatea celor care folosesc un card de credit. E important să depui în cont cât de mult poți, ca să te apropii de suma pe care ai împrumutat-o. În esență, tot ai un împrumut pe care trebuie să-l achiti.

Totodată, nu uita și nu evita să plătești ratele lunare. Cardurile de credit sunt produsele bancare care au cele mai mari dobânzi penalizatoare, așa că dacă omiți, dintr-un motiv sau altul, să plătești o lună sau două ratele, te vei trezi că ai de achitat niște sume nu tocmai benefice pentru bugetul tău personal.

Nu în ultimul rând, e vorba de ce ziceam la început: planifică. Experții financiari recomandă să nu depășești lunar mai mult de 25% din valoarea creditului pe care-l ai pe card, conform Ziare.com. Ideal ar fi să folosești sub 10% din acea sumă, ca să fii cât mai liniștit în privința consumului banilor.