09 sept. 2020 | 16:10

Țara care se adaptează la munca de la distanță: lansează vize pentru „nomazi digitali”

ACTUALITATE
Țara care se adaptează la munca de la distanță: lansează vize pentru

La marginea Mării Baltice, în orașul medieval Tallinn, se desfășoară un experiment care ar putea schimba modul în care oamenii lucrează și trăiesc.

De la începutul lunii trecute, Estonia a lansat un nou tip de viză, conceput pentru o nouă specie de profesioniști, cunoscută sub numele de “nomazi digitali”. Viza permite persoanelor care lucrează de la distanță pentru companii din străinătate sau independenți, să rămână în Estonia până la un an până la reînnoire.

Estonia are experiență în crearea de politici publice inovatoare

Țara este cunoscută pentru rețeaua sa largă de servicii publice digitale bazate pe identitatea digitală obligatorie a cetățenilor săi, cum ar fi votul electronic sau prescripțiile medicale digitale.

De fapt, toate interacțiunile cu guvernul pot fi întreprinse în mediul online, cu excepția căsătoriei, divorțurilor sau cumpărarea de proprietăți.

Nonrezidenții au putut profita de infrastructura digitală a Estoniei, devenind “e-rezidenți”. Peste 70.000 de persoane din 170 de țări au preluat e-rezidența cu identitatea digitală atașată care le oferă acces la serviciile digitale din Estonia, deși nu reprezintă un drept la rezidență efectiv.

Cu această nouă schemă de vize, Estonia dorește să atragă nomazi digitali cu venituri mari, profesioniști care lucrează independent, mai ales în domeniul IT, finanțe, marketing sau domenii similare, relatează Euronews.

Antreprenorul Karoli Hindriks este fondatorul Jobbatical, o companie care ajută nomazii digitali să emigreze în întreaga lume. Ea a fost forța motrice a noii vize și a început să facă lobby cu factorii de decizie politici acum patru ani, când a văzut o lacună în politica existentă.

“Pentru a merge și a lucra într-o țară, trebuie fie să ai un angajator local, fie să mergi acolo ca turist și asta fac o mulțime de nomazi digitali, dar chestia este că, de fapt, nu li se permite să lucreze, ceea ce înseamnă că sunt forțați să se afle ilegal acolo „, spune ea.

Guvernul Estoniei estimează că până la 1.800 de persoane vor solicita viza digitală în primul an. În primele luni, cinci persoane provenind din Statele Unite, Canada, Africa de Sud și Singapore au primit noua viză digitală.

Hindriks speră că noua viză va încuraja mai mulți antreprenori să locuiască și să lucreze în Estonia, aducând idei și abilități pe scena tehnologică a țării.

“Pentru mine, cel mai puternic lucru este că Estonia va avea acces la idei și aceste idei vor contribui la stimularea ecosistemului local”, spune ea.

Deși este de părere că pandemia Covid-19 va împiedica adoptarea vizelor pe termen scurt,  aceasta se poate dovedi benefică pe termen lung.

„Numărul a crescut, iar estimarea mea este că va exista o explozie de nomazi digitali, post-pandemie. De ce? Pentru că mai sunt milioane de oameni care știu acum că pot lucra de la distanță. Nu numai ei, ci șefii lor știu că munca poate funcționa de la distanță”, spune ea.

Estonia a fost relativ ferită de pandemia de coronavirus. Țara a implementat reguli dure de imigrație pentru lucrătorii și studenții străini.

Beneficiile vin cu un preț pe măsură

Pentru Christoph Huebner, un nomad digital german care călătorește de câțiva ani conducând afacerea de asigurări de sănătate de pe laptop, principalul dezavantaj al noii vize este pragul de venit.

La 3.500 de euro venit pe lună, numai cei mai bogați se pot califica.

“Demografia nomazilor digitali este foarte, foarte diversă, dar profesiile obișnuite pe care le au ca programatori, în industria IT, marketing, în special marketing digital, SEO. Și, de obicei, nu obțin venituri nete de 3.500 euro, minimul pentru viza digitală „, spune Huebner.

În timp ce pandemia Covid-19 este încă în plină desfășurare, este prea devreme pentru a spune ce efect va avea această nouă politică de vize asupra Estoniei.

Dar pentru persoanele care lucrează de acasă, stilul de viață digital nomad ar putea oferi inspirație pentru o altfel de relație față de muncă.