09 sept. 2020 | 08:00

Înfrângere dureroasă pentru Facebook: un tribunal a forțat mâna gigantului, în legătură cu un cont

ACTUALITATE
Înfrângere dureroasă pentru Facebook: un tribunal a forțat mâna gigantului, în legătură cu un cont

Pentru prima oară în istoria Facebook, compania a fost nevoită să ofere acces nestingherit la toate informațiile unui profil. Decizia a fost luată de un tribunal din Germania.

În urma unui proces întins pe parcursul mai multor ani, părinții unei adolescente decedate în 2012 au putut, în sfârșit, să dobândească accesul la contul fiicei lor. Cei de la Facebook au luptat intens pentru ca acest lucru să nu se întâmple, pretextul principal fiind că nu ar încălca intimitatea tuturor persoanelor cu care tânăra s-a conversat înaintea să-și piardă viața.

Totul a plecat de la modul în care tânăra și-a pierdut viața și de întrebările care au rămas în aer la acea vreme. Curtea Federală de Justiție autorizase deja în 2018 părinții acestei tinere, care a murit la vârsta de 15 ani în 2012, lovită de un metrou din Berlin, să acceseze contul de pe rețeaua socială și astfel să încerce să afle dacă moartea a fost accidentală sau dacă a fost sinucidere.

La finalul deciziei de acum doi ani, cei de la Facebook au sabotat părinții fetei inundându-i în informații. Aceștia au primit atunci 14.000 de pagini în format PDF pe un stick aproape imposibil de descifrat. În urma deciziei din această săptămână, părinții i-au putut accesa contul ca oricărui alt utilizator.

Procesul a fost complicat încă de la momentul decesului fetei. La acea vreme, contul fetei fusese plasat în modul „În memoria”, care permite celor apropiați să împărtășească postări în memoria persoanei dispărute, dar nu și rudelor de a accesa mesajele sau fotografiile. Practic, contul a rămas blocat și nimeni nu s-a mai putut autentifica pe el, nici măcar dacă avea acces la datele de autentificare.

„Transferul de fișiere pe unități USB pur și simplu nu este suficient. Moștenitorii trebuie să poată accesa contul în același mod ca proprietarul însuși. Bucurie!”,a salutat pe Twitter avocatul părinților, Christlieb Klages, după victoria din această săptămână.

Ca referință, astfel de procese sunt foarte complexe și nu au foarte multe precedente la nivel global. Nimeni nu știe exact ce ar trebui să se întâmple cu patrimoniul digital al unei persoane, după decesul ei. Discutăm de o problemă etică și legală care a început să apară din ce în ce mai des în diferite țări.

Până și Apple a avut atitudini diferite în cazurile legate de accesarea ”patrimoniului digital”. În 2016, gigantul din Cupertino a câștigat un proces intentat de FBI pentru că a refuzat să deblocheze iPhone-ul unui terorist din SUA. În același an, însă, în Italia, compania americană a facilitat deblocarea unui iPhone la cererea tătălui unui copil care a murit de cancer. Părintele nu-și dorea decât să acceseze fotografiile pentru a le avea ca amintiri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele