03 sept. 2020 | 13:44

Tatuajele care pot depista cancerul pot reprezenta o revoluție în medicină

ACTUALITATE
Tatuajele care pot depista cancerul pot reprezenta o revoluție în medicină

Simpla cerneală din acul unui aparat de tatuat ar putea fi cheia îmbunătățirii detectării cancerului, grație noilor cercetări efectuate de Departamentul USC Viterbi de Inginerie Biomedicală.

Un profesor asistent de la WiSE Gabilan, împreună cu un laborator USC Michelson Center for Convergent Bioscience, Cristina Zavaleta și echipa ei au dezvoltat recent noi agenți de contrast imagistic folosind coloranți obișnuiți, cum ar fi cerneala de tatuaj și coloranții alimentari. Atunci când acești coloranți sunt atașați de nanoparticule, pot scoate la iveală cancerul, permițând profesioniștilor din domeniul medical să facă mai bine diferențierea dintre celulele canceroase și celulele adiacente normale. Lucrarea a fost publicată în Biomaterials Science.

Depistarea precoce este crucială pentru ca pacienții să aibă cele mai bune rezultate posibile

Materialele care, atunci când sunt injectate pacienților, permit ca imagistica, cum ar fi RMN și CT, să funcționeze cu o mai bună sensibilitate și specificitate, permit profesioniștilor din domeniul medical să diagnosticheze cu acuratețe, iar chirurgilor să identifice marginile exacte ale tumorilor.

„De exemplu, dacă problema este cancerul de colon, acest lucru este detectat prin endoscopie”, a spus Zavaleta. „Dar un endoscop este literalmente doar o lanternă la capătul unui stick, deci va oferi doar informații despre structura colonului – poți vedea un polip și știi că trebuie să faci o biopsie”. “Dar dacă am putea oferi instrumente de imagistică pentru a ajuta medicii să vadă dacă acel polip este malign sau benign, ar fi mult mai benefic”, a adăugat ea.

Astfel, nanoparticulele se mișcă printr-un vas de sânge pentru a găsi celulele canceroase, iar coloranții au fost încorporați în nanoparticule pentru a permite un contrast imagistic mai sensibil la identificarea celulelor canceroase.

Cancerul afectează peste 38% dintre oameni, la un moment dat în viața lor

Pentru a realiza acest lucru, echipa a descoperit o sursă unică de agenți de contrast optici din coloranții și pigmenții de colorat de uz casnic pe care îi întâlnim în mod obișnuit. Aceste „cerneluri optice” pot fi atașate la nanoparticulele care vizează cancerul pentru a îmbunătăți detectarea și localizarea cancerului. Coloranții și pigmenții au fost descoperiți de la agenți de colorare obișnuiți care au deja aprobarea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), lucru pe care echipa speră că le va permite să fie implementați mai ușor și mai sigur în practica imagistică.

„Mă gândeam la modul în care aceste vopsele cu pigmenți foarte puternici, cum ar fi acuarele, erau strălucitoare într-un mod pe care nu l-am văzut până acum și mă întrebam dacă au proprietăți optice interesante”, a spus Zavaleta.

Una dintre provocările de siguranță ale acestei proceduri care folosește nanoparticule este că adesea aceste nanoparticule pot avea o retenție prelungită în organe precum ficatul și splina, care sunt responsabile pentru încercarea de a descompune nanoparticulele. Din cauza acestor probleme de siguranță, este crucial să se ia în considerare nanomaterialele biodegradabile. În prezent, există o cantitate limitată de contraste optice aprobate pentru utilizare clinică.

Echipa a dezvoltat astfel o nanoparticulă care va transporta acești agenți extrem de pigmentați ca o „sarcină utilă”. Zavaleta a spus că particulele au o dimensiune specifică care le permite să pătrundă pasiv în zonele tumorale, dar pot fi păstrate și datorită dimensiunii lor.