03 sept. 2020 | 12:04

Pericolul uraganelor poate fi măsurat și identificat înainte să facă ravagii

ACTUALITATE
Pericolul uraganelor poate fi măsurat și identificat înainte să facă ravagii

O echipă de oameni de știință, printre care și cei de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, a dezvoltat un algoritm de inteligență artificială pentru a prezice intensificarea furtunilor tropicale și a uraganelor.

Într-o nouă lucrare publicată în Geophysical Research Letters, oamenii de știință care folosesc date colectate de sateliții NASA explică modul în care algoritmii pot detecta semnele care indică începutul unei furtuni și dezvoltarea ei către o intensitate mult mai mare.

Pentru a fi capabil de predicția evoluției unei furtuni în timpul desfășurării ei, Jet Propulsion Laboratory al NASA a îmbunătățit câteva variabile cheie pe care un algoritm AI le-ar putea căuta pentru a face o predicție exactă.

După cum explică JPL, o creștere a precipitațiilor în apropierea nucleului furtunii este un bun indicator al faptului că furtuna se pregătește să ia proporții. Parțial, cantitatea de gheață prezentă în formațiunile intense de nor ale uraganului poate indica intensitatea furtunii, iar cu cât vânturile sunt mai puternice, cu atât sunt mai mari șansele ca apa să fie transportată suficient de sus pentru a se transforma în gheață.

Cum descoperi aceste indicii?

Din fericire, sateliții NASA sunt capabili să identifice fiecare dintre aceste semne precursoare ale unui dezastru iminent, iar asocierea sateliților cu un program AI care să poată avertiza populațiile aflate în imediat pericol, ar putea produce un sistem util și salvator.

Testările care au avut loc pentru prezicerea modificărilor intensității furtunilor, au relevat faptul că sistemul creat era între 40% și 200% mai precis decât metoda standard pentru prezicerea intensificării rapide. Cu toate acestea, rata rezultatelor fals pozitive a fost cu 4% până la 7% mai mare. Însă în ansamblu, sistemul reprezintă o îmbunătățire dramatică, cu un dezavantaj de risc foarte mic.

Uraganele și alte furtuni tropicale nu se mai pot “strecura” pe lângă noi. Avem o mulțime de date care arată când și unde este posibil ca un uragan să lovească.

Cu toate acestea, prezicerea intensității uraganului când ajunge pe uscat este în mare parte un joc la ghici încă. Dacă inteligența artificială combinată cu datele prin satelit poate schimba acest lucru într-un mod semnificativ, ar putea salva o mulțime de vieți.

În același timp, AI ar putea fi folosită pentru predicții meteorologice mai simple, pentru a putea identifica și fenomenele generale de modificare ale vremii. Deși cercetătorii nu s-au axat foarte mult pe acest domeniu, există progrese care fac ca lucrurile să pară promițătoare.