03 sept. 2020 | 11:05

Premieră medicală: cum pot reuși pacienții să câștige lupta cu HIV

ACTUALITATE
Premieră medicală: cum pot reuși pacienții să câștige lupta cu HIV

Unele persoane, în esență cazuri extrem de rare, sunt capabile să se vindece de infecțiile cu HIV. În cazul acestui pacient, nu au mai fost găsite urme ale virusului nici după analiza a 1,5 miliarde de celule.

Până în prezent, au existat doar două persoane infectate cu HIV care, în urma transplanturilor de măduvă osoasă, au înregistrat scăderi ale virusului în corp până la niveluri nedetectabile.

Acum se pare că este posibil ca o persoană să fi eliminat complet virusul HIV fără ajutor extern, în ceea ce ar putea reprezenta ar fi primul caz cunoscut al unei vindecări spontane.

Analiza a mai mult de 1,5 miliarde de celule prelevate de la un pacient cunoscut sub numele de EC2 a surprins lipsa completă a copiilor funcționale ale HIV în celule. Pacientul prezenta anumite copii nefuncționale ale virusului.

Un alt caz, EC1, a prezentat doar o copie funcțională a HIV în peste 1 miliard de celule sanguine analizate. Și acea copie a HIV a fost blocată în ceea ce este în esență o închisoare genetică. Această blocare genetică poate fi cheia pentru a putea controla în mod natural virusul.

Controlorii de elită sunt cei câștigători în lupta acerbă cu virusul

Aceste două cazuri fac parte dintr-un grup rar de oameni cunoscuți sub numele de controlori de elită, ceea ce înseamnă că sunt capabili să mențină niveluri foarte scăzute sau nedetectabile de HIV fără medicamente antiretrovirale.

Aceste persoane nu au simptome sau semne clare de deteriorare cauzate de virus. În schimb, pentru 99,5% sau mai mult din cei 35 de milioane de pacienți infectați cu virusul, medicamentele sunt singura modalitate de a menține virusul sub control.

Cercetătorii vor să știe cum controlorii de elită anulează virusul pentru perioade lungi de timp.

“A fost dificil să ne dăm seama pentru că nimeni nu a înregistrat primele scene de luptă dintre HIV și sistemul imunitar al controlorilor de elită”, a afirmat Satya Dandekar, cercetător HIV la Universitatea din California, Facultatea de Medicină Davis.

“Ratăm lovitura inițială a virusului asupra sistemului imunitar, iar până când cineva recunoaște un controlor de elită, lupta este deja câștigată”.

Este posibil ca acești controlori de elită să fi fost infectați cu versiuni “slabe” ale HIV, spune Dandekar.

De aceea, cercetătorii au examinat virusurile HIV încorporate în ADN de la 64 de controlori de elită și 41 de persoane infectate cu HIV care luau medicamente antiretrovirale. Controlorii de elită au menținut niveluri nedetectabile de virus fără medicamente.

HIV este un retrovirus, ceea ce înseamnă că își stochează informațiile genetice ca ARN. O enzimă numită transcriptază inversă copiază aceste instrucțiuni ARN în ADN, care pot fi apoi inserate în ADN-ul gazdei.

Transcriptaza inversă este predispusă la erori, rezultând deseori în copii defecte sau incomplete ale virusului. Așadar, cercetătorii au început studiul cu așteptarea ca virusul prezent la controlorii de elită să reprezinte versiuni nefuncționale, care nu pot produce virusuri infecțioase.

La majoritatea persoanelor infectate cu HIV, virusul aterizează în apropierea sau în gene, dar în cazul controlorilor de elită, virusul a fost prins în părți “sărace” ale genomului uman. Când a aterizat în sau în apropierea genelor, acestea erau cele care sunt înfășurate în molecule care împiedică funcționarea genelor. Colectiv, acele părți inactive, bine păzite ale genomului sunt cunoscute sub numele de heterocromatină.

“Probabil că acești controlori de elită au avut noroc la începutul infecției să blocheze HIV în heterocromatină”, a afirmat Mathias Lichterfeld, virolog și medic pentru boli infecțioase.

În schimb, cercetătorii cred că sistemele imune ale controlorilor de elită au eliminat celulele care produc virusuri funcționale, lăsând în urmă doar copii nefuncționale ale virusului și versiuni intacte blocate în heterocromatină.

Nu se cunoaște exact modul în care sistemul imunitar gestionează acest lucru. Cercetătorii au eliminat unele posibilități, dar nu au rezolvat încă misterul cu privire la modul în care controlorii de elită își ating statutul.

Chiar dacă certitudinea nu poate atinge cote maxime pentru moment și rămân încă multe variabile necunoscute, constatarea sugerează că sistemul imunitar al unor persoane poate recupera controlul asupra organismului, eliminând în esență virusul persistent.