02 sept. 2020 | 10:22

Pielea artificială care poate simți durerea tocmai a fost creată. La ce va fi utilă?

ACTUALITATE
Pielea artificială care poate simți durerea tocmai a fost creată. La ce va fi utilă?

Cercetătorii au creat o piele artificială care este capabilă să reacționeze la durere la fel ca pielea umană reală.

Scopul este îmbunătățirea proteticii, permiterea unor alternative mai bune la grefele de piele și chiar „mărirea sau compensarea pielii umane pentru dezvoltarea umanoizilor realiști”, așa cum scrie echipa de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, în lucrarea publicată în Advanced Intelligent Systems.

Pielea artificială, o inovație importantă în medicină

Dispozitivul de detectare a durerii imită căile nervoase care conectează receptorii din piele la creier, pentru a raeproduce răspunsul de feedback extrem de rapid al corpului uman. „Pielea este cel mai mare organ senzorial al corpului nostru, cu caracteristici complexe concepute pentru a trimite semnale de avertizare foarte rapid atunci când ceva doare”, a spus Madhu Bhaskaran, co-autor al lucrării, într-un comunicat.

„Simțim lucrurile tot timpul prin piele, dar răspunsul nostru la durere începe doar într-un anumit moment, ca atunci când atingem ceva prea fierbinte sau prea ascuțit”, a explicat el. „Nicio tehnologie electronică nu a reușit să imite în mod realist acea senzație umană de durere până acum”, adaugă acesta.

Prototipul este o piele artificială subțire care poate simți modificări de presiune, căldură sau frig. Odată atins un anumit prag, pielea reacționează, la fel ca pielea umană reală. „Este un pas critic înainte în dezvoltarea viitoare a sistemelor sofisticate de feedback de care avem nevoie pentru a oferi proteze cu adevărat inteligente și robotică inteligentă”, a susținut Bhaskaran.

Un prototip separat este realizat dintr-un material și mai subțire, extensibil, care poate răspunde schimbărilor de temperatură și presiune. De asemenea, un al treilea este un strat extrem de subțire, de aproximativ o mie de ori mai subțire decât un singur fir de păr uman, care poate reacționa la schimbările de căldură.

„În timp ce unele tehnologii existente au folosit semnale electrice pentru a imita diferite niveluri de durere, aceste noi dispozitive pot reacționa la presiunea mecanică reală, la temperatură și durere și pot oferi răspunsul electronic corect”, a declarat cercetătorul RMIT și autorul principal Ataur Rahman.

Cercetătorii subliniază că pielea artificială creată de ei este o premieră absolută. „Acest lucru înseamnă că pielea noastră artificială cunoaște diferența dintre atingerea ușoară a unui ac cu degetul sau înțeparea accidentală cu el – o distincție critică ce nu a fost realizată niciodată până acum pe cale electronică”, a adăugat Rahman.