”Pumnul în gură”, după protestul din HoReCa: câte amenzi s-au aplicat în 24 de ore
În timp ce managerii de restaurante au organizat un protest împotriva deciziei Guvernului de a ține restaurantele închise, MAI și-a angrenat toate structurile pentru un val serios de amenzi.
Pe parcursul zilei de miercuri, pentru doar o oră, majoritatea restaurantelor și barurilor din România și-au unit forțele pentru o cauză nobilă. Au protestat împotriva deciziei de a ține doar terasele deschise, în timp ce niciun client nu are voie să calce în interiorul unui restaurant. Ca referință, România este singura țară din Uniunea Europeană în care continuă să se aplice o astfel de măsură, fără vreo estimare că se va încheia vreodată.
În aceeași zi în care angajații din HoReCa au făcut protestul, MAI a aplicat nu mai puțin de 1149 de amenzi în valoare de peste 288.000 lei acelorași oameni care au protestat. Lipsa totală de empatie și cel mai recent pumn adresat unei industrii pe butuci s-a manifestat pentru ”participarea la activități în zone cu interdicții” și ”organizarea evenimentelor fără respectarea măsurilor de protecție”.
La activități au participat 5.118 polițiști, 2.016 jandarmi, 606 polițiști de frontieră, 92 de cadre ISU, 1.640 de polițiști locali, 26 de reprezentanți ANSVSA, 10 inspectori ANPC, 25 de reprezentanți ai structurilor Ministerului Sănătății, 27 de angajați ai Ministerului Muncii, 1 reprezentant din cadrul Ministerului Transporturilor și 4 reprezentanți ai autorităților publice locale, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul de Interne.
În mod punctual, au fost aplicate 1149 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 288.290 lei, în modul următor:
- 854 de sancțiuni contravenționale persoanelor fizice pentru participarea la activități în spațiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicții și restricții, precum și pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală în valoare de 120.400 lei;
- 59 de sancțiuni contravenționale operatorilor economici pentru organizarea de activități în spațiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicții și restricții, precum și pentru nerespectarea regulilor de amenajare a spațiilor în care se desfășoară activități de comerț, alimentație publică și alte servicii (terase, cluburi, săli de sport etc.) în valoare de 79.450 lei.
„Mulțumim operatorilor economici din industria HORECA și angajaților acestora care respectă normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară”, arată MAI în comunicatul transmis.