ANAF dă de înțeles că vei rezolva totul din telefon: ce pregătește pentru Android și iOS
Statul român a făcut pași mici în direcția digitalizării și, chiar dacă ANAF mai anunță din când în când câte o tehnologie nouă, nu întotdeauna se întâmplă să și funcționeze noile sisteme.
România pare că a pierdut trenul digitalizării, dar se bate cu pumnul în piept că se fac eforturi. În unele zone se fac, în altele nu. Și, deloc de neglijat, atunci când se mai anunță câte o nouă tehnologie, nu puținele sunt momentele în care, de fapt, nu totul funcționează așa cum trebuie.
Acum, ANAF și Ministerul Finanțelor au planuri mari. Vor să dezvolte, cu bani europeni, aplicații pentru Android și iOS, prin care contribuabilii să interacționeze cu instituțiile publice și să nu se mai deplaseze la ghișeu. Sună frumos, dar de la fapte la vorbe e cale extrem de lungă.
Iar precedentele anunțuri confirmă acest lucru.
ANAF vrea să rezolvi pe viitor totul din telefon
Trecând peste faptul că ANAF și MFP se apucă oricum prea târziu de digitalizarea interacțiunii dintre stat și contribuabil, totul e acum la stadiul de proiect. Un proiect care sună bine pe hârtie și cam atât.
MFP și ANAF susține că se află în curs de semnare a unui contract cu bani europeni pentru dezvoltarea de aplicații pentru Android și IOS. Proiectul e denumit pompos “Creșterea capacității administrative a MFP și a instituțiilor subordonate în vederea îmbunătățirii interacțiunii cetățenilor și mediului de afaceri pentru obținerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF”.
Ce vor cele două instituții?
- • modernizarea portalului ANAF și a SPV;
- • extinderea gamei de servicii oferite prin SPV;
- • extinderea disponibilității serviciilor electronice către beneficiari prin realizarea variantelor portalului ANAF adaptate la dispozitive de tip smartphone și tabletă;
- • dezvoltarea unor aplicații pentru platformele Android și IOS prin care sunt accesibile anumite servicii furnizate prin SPV;
- • introducerea de modalități noi de autentificare în sistem prin dispozitive mobile.
Cele două instituții vor ca începând de anul acesta să deruleze proceduri de achiziție pentru 2 proiecte de infrastructură hardware și software care să acopere necesarul sistemelor PatrimVen și SPV. Suma totală se ridică la aproximativ 45 de milioane de lei, după cum urmează:
- platformă informatică de procesare și stocare (aprox. 25 milioane lei, bugetul de stat, termen estimat implementare – 31 decembrie 2020);
- soluție hardware-software pentru efectuarea și restaurarea salvărilor de siguranță (aprox. 19,6 milioane lei, bugetul de stat; termen estimat implementare – 31 decembrie 2020).