19 aug. 2020 | 09:30

WikiLeaks, din nou în centrul atenției: ce rol au jucat în alegerile din SUA

ACTUALITATE
WikiLeaks, din nou în centrul atenției: ce rol au jucat în alegerile din SUA

Cu câteva luni rămase până la alegerile prezidențiale din noiembrie, Senatul american face în continuare eforturi pentru a atesta victoria obținută ilicit de Donald Trump.

Senatul american a publicat un nou raport referitor la desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2016. În opinia Comisiei pentru Serviciile de Informații a Senatului american, WikiLeaks a jucat un rol cheie în efortul Rusiei de a influența rezultatul alegerilor de la acea vreme. În plus, se pare că echipa WikiLeaks a știut că, indirect, facilitează interesele serviciilor de informații de la Moscova.

Momentan, nu este foarte clar dacă acest raport va influența în vreun fel mandatul actual al președintelui Donald Trump sau democrații americani lucrează la realizarea unui dosar împotriva sa pentru a-l da în judecată după alegerile de pe 3 noiembrie.

Potrivit raportului, fostul şef al campaniei lui Trump, Paul Manafort, a colaborat cu ruşii, inclusiv cu oligarhul Oleg Deripaska, înaintea, în timpul şi după scrutinul din 2016 în care miliardarul republican s-a confruntat cu democrata Hillary Clinton.

Ca referință, din cauza activității sale de la acea vreme, Manafort a ajuns după gratii în urmă cu aproximativ un an, dar, între timp, a fost eliberat din închisoare din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus. Detaliile legate de eliberare au fost făcute publice miercuri. În vârstă de 71 de ani, el a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare pentru diverse fraude descoperite în cadrul anchetei în care s-au cercetat suspiciunile privind complicitatea dintre Moscova și echipa de campanie a lui Donald Trump în timpul campaniei pentru alegerile din 2016.

Comisia a constatat că rolul lui Manafort şi proximitatea acestuia faţă de Trump au creat oportunităţi pentru serviciile de informaţii ruse.  În acest sens, raportul notează că ‘accesul de nivel înalt şi disponibilitatea acestuia de a împărtăşi informaţii cu persoane strâns afiliate serviciilor de informaţii ruse (…) au reprezentat o ameninţare gravă de contrainformaţii’, potrivit Agerpres.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele