16 aug. 2020 | 08:49

Un proiect al forțelor aeriene ar putea schimba radical războaiele

ACTUALITATE
Un proiect al forțelor aeriene ar putea schimba radical războaiele

Îți amintești de proiectul Maven, controversatul program de inteligență artificială cu care Google a dat înapoi? Ei bine, este pe cale să iasă la iveală.

În septembrie, împreună cu alte tehnologii AI Air Force existente, va avea o desfășurare activă, relatează FedScoop. Proiectul secret, care are menirea de a face atacurile militare ale dronei mai letale, urmează să devină o armă folosită la scară largă.

Cum contribuie inteligența artificială în războaie

Aparent, Maven trebuia să fie lansat mai devreme, dar pandemia coronavirusului a încurcat planurile Forțelor Aeriene, a declarat secretarul adjunct al Forțelor Aeriene pentru achiziții, tehnologie și logistică Will Roper, pentru FedScoop. Dar luna viitoare, va fi integrat cu sistemul avansat de gestionare a luptelor (ABMS), un alt program militar AI care ajută la back-end și sarcini IT în timpul luptei. „Scuza noastră de a nu avea AI a luat sfârșit”, a spus Roper.

Combinând cele două programe și lansând, în cele din urmă, Project Maven, Air Force se alătură practic AI utilizată pentru sarcini generale și tehnicilor folosite special pentru luptă. „Nu există nicio distincție între sistemele de dezvoltare și sistemele de luptă de război în IT”, a spus Roper. „ABMS și Maven vor începe să estompeze această linie în septembrie”, a adăugat el.

Așadar, programul pentru Project Maven este prima incursiune majoră a Forțelor Aeriene în utilizarea inteligenței artificiale pentru scanarea înregistrărilor de drone. Este tranziționat în portofoliul Advanced Battle Management System (ABMS), deoarece serviciul continuă să se poziționeze mai mult în zona tradiționalelor sale capacități IT backend, pentru a sprijini mai multe funcții de luptă.

Project Maven va utiliza, practic, capacitățile AI ale programului pentru a analiza și a lega datele din vasta gamă de senzori folosiți în luptă. ABMS este coloana vertebrală tehnică a conceptului de forță comună al comenzii și controlului All-Domain (JADC2) – o linie de rețele care își propune să lege „fiecare senzor cu fiecare trăgător” din aer, de pe pământ, de pe mare, din spațiu și cyber. Acesta ar putea fi cea avansată dezvoltare a unui sistem de luptă de război.