Fotografii spectaculoase cu cele mai frumoase și periculoase specii de animale
Cea de-a șaptea ediție a competiției BMC din ecologie a ales câștigătorii dintr-o colecție magnifică de fotografii trimise de ecologiști din întreaga lume. Printre aceștia se află vietățile cele mai frumoase ale planetei noastre, dar și pericolele ei.
„Dacă imaginile prezintă talentul incontestabil al unor diverși fotografi demografici, aici, la BMC Ecology am dorit să aflăm dacă lumea naturală poate fi privită diferit de ecologiștii profesioniști. Cu un accent special pe ideea centrală care stă la baza studiului ecologiei ca știință – modul în care organismele interacționează între ele, dar și cu mediul lor”, era declarația făcută de BMC la inaugurarea din 2013 a competiției.
Păstrând acest spirit, juriul de la BMC caută o poveste ecologică întrețesută în imaginile primite.
Iată poveștile alese din fotografiile trimise
Câștigătorul general: “Bolnavul”
În timp ce oamenii se confruntă cu pandemia, animalele suferă și ele de pe urma răspândirii bolilor virale. Aici, un pui de fregată (Fregata marrens), din Guyana Franceză suferă de o infecție virală care va duce probabil la moartea sa.
În prezent, se desfășoară un proiect de cercetare pentru a investiga cauza virusului și pentru a descoperi soluții de conservare pentru populația locală de fregate, una dintre cele mai importante din America de Sud.
Locul al doilea: “Șopârla verde de pădure”
Pentru a captura această imagine, Dr. S.S. Suresh a mers în pădurile veșnic verzi din Kerala. Spera să aibă parte de imaginea unui tigru sau un câine sălbatic, dar atenția i-a fost atrasă de către o șopârlă. Deși pare micuță, sopârla (Calotes calotes) din fotografie, măsoară de fapt 50-65 centimetri lungime.
Câștigător în categoria Ecologie Comportamentală și Psihologică: “Ciuperca zombie”
O specie de gărgăriță verde este surprinsă într-un moment deloc norocos. După cum este prezentat în imagine, “ciuperca zombie” (Cordyceps) își cuprinde prada. Ciuperca preia controlul asupra comportamentului gărgăriței și o omoară în cele din urmă prin încolțirea corpului insectei și prin eliberarea sporilor pentru a infecta alte gărgărițe.
Imaginea „surprinde perfect neputința insectei afectată de ciupercă, care, înainte de a-și ucide gazda, îi preia comportamentul, probabil pentru a spori transmiterea ciupercilor”, a declarat editorul secțiunii, Dominique Mazzi.
“Insecta care nu este în focus adaugă și mai multă întunecime imaginii, în contrast cu stridentele sale culori. Pare la fel de afectat precum cel condamnat și își așteaptă umil rândul său să se predea în mâinile ciupercilor.”
Câștigător în categoria Comunitate, populație și macroecologie: “Crabul fantomă”
Un crab fantomă care plutește pe nisipurile unei plaje din China se vede ascunzându-se în umbra unei amprente umane. HaoYun Zhuang a explicat că crabul fantomă poate săpa peșteri pe plajă și se poate mișca foarte repede pentru a scăpa de prădători precum egretele.”
Câștigător în categoria Ecologie de conservare și cercetare a biodiversității: “Sfiala coroanei”
Când Zu-Chang XU și-a ridicat privirea, a recunoscut instant fenomenul cunoscut sub numele de „coroană timidă, unde copacii par că se întind unul spre altul, dar nu se ating niciodată.
„În sistemul forestier, răspunsul diferitelor specii la schimbările climatice nu este sincronizat și există un efect de „asediu” între coroanele copacilor, care formează un model forestier special”, a declarat Zu-Chang XU. „Această imagine combină aceste două elemente pentru a forma un peisaj minunat.”
Câștigător în categoria Ecologia peisajelor și ecosistemelor: “Ferme eoliene în Deșertul Gobi din China”
Guazhou, cunoscut sub numele de „Biblioteca Mondială a vântului”, este casa celei mai mari ferme eoliene din lume. Un studiu al lui Kang XU și al colegilor săi sugerează că energia eoliană generată în Guazhou poate depăși 20 gigawați, aproximativ la fel ca cea produsă de întregul stat spaniol.
Alegerea editorilor: “Baia regelui”
„Eidele regale se împerechează doar în cele mai înalte teritorii arctice”, a spus Nayden Chakarov.
Împreună cu alte specii de rațe, specia regală este cunoscută pentru penele cu proprietăți extrem de izolante. În timpul iernii polare lungi, eidele regale migrează spre sud și petrec cea mai mare parte a timpului în largul oceanului.
Eidele regale vizitează ocazional porturile Nordaustlandet și alte teritorii relativ calde, unde se hrănesc și fac baie în apele de mică adâncime.
Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii populației, oamenii de știință sugerează că aceste specii de rață pot fi afectate grav de creșterea temperaturilor în Arctic.
Comentate pe larg:
“Fly on the Fly”
O maimuță gelada mușcă în mijlocul zborului o muscă.
“Shyness”
O frunză neexpandată dintr-o ferigă arborescentă australiană (Sphareopteris cooperi), capturată în Parcul Național Dandenong Ranges din Australia.
“Diatom Chain”
O imagine focalizată prezintă peretele celular al diatomeelor, o specie de alge, (cyan), cloroplastele (roșu), ADN-ul (albastru), membranele și organismele (verde). Natura poate fi cu adevărat miraculoasă. Ne demonstrează astfel colecții inedite de fotografii, printre care și cele cuprinse în competiția BMC.