11 aug. 2020 | 10:02

Oasele tale sunt făcute din stele explodate, susțin oamenii de știință

ACTUALITATE
Oasele tale sunt făcute din stele explodate, susțin oamenii de știință

Conform noilor cercetări, jumătate din calciu din universul nostru provenea de la o „supernovă bogată în calciu”. Asta înseamnă că dinții și oasele noastre sunt făcute, în esență, din rămășițele unor stele moarte care au explodat cu mult timp în urmă.

„Aceste evenimente sunt atât de puține, încât nu am știut niciodată ce a produs supernova bogată în calciu”, a spus Wynn Jacobson-Galan, student absolvent Northwestern University și autor principal al noului studiu publicat în The Astrophysical Journal.

Ce ne-a oferit Supernova când a explodat

„Observând ce a făcut această stea în ultima sa lună înainte de a ajunge la sfârșitul său critic și zbuciumat, am privit într-un loc neexplorat anterior, deschizând noi căi de studiu în cadrul științei tranzitorii”, a adăugat Jacobson-Galan.

Un eveniment extrem de luminos, la vreo 55 de milioane de ani lumină de Pământ, a atras atenția comunității internaționale de astronomie în aprilie 2019. „Fiecare țară cu un telescop proeminent a privit acest obiect”, a amintit Jacobson-Galan.

Astronomii au fost atât de rapizi, încât mulți au observat supernova la doar zece ore după explozie. „Explozia încearcă să se răcească”, a explicat în declarație Raffaella Margutti de la Universitatea Northwestern și autor principal al studiului. „Vrea să-și ofere energia, iar emisia de calciu este un mod eficient de a face asta”, a completat el.

După cum se dovedește, explozia a scos la iveală o cantitate imensă de calciu. „Nu a fost doar bogat în calciu. A fost extrem de mult calciu!”, a spus Margutti.

Oamenii de știință au prins evenimentul la timp pentru a trage concluzia că a fost cea mai mare cantitate de calciu care a fost observată vreodată să fie emisă dintr-o singură explozie stelară.

„Luminozitatea ne spune cât de mult material a vărsat steaua și cât de aproape a fost materialul de stea”, a explicat Jacobson-Galan. „În acest caz, steaua a pierdut o cantitate foarte mică de material, chiar înainte de a exploda. Materialul acesta era încă în apropiere”.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele