06 aug. 2020 | 16:24

Cum au atacat hackerii chinezi Vaticanul și asta timp de câteva luni

ACTUALITATE
Cum au atacat hackerii chinezi Vaticanul și asta timp de câteva luni

Hackerii chinezi susținuți de stat ar fi vizat atât Vaticanul, cât și Episcopia Catolică din Hong Kong într-un atac care a durat câteva luni.

Atacurile, observate pentru prima dată de firma de cibersecuritate Recorded Future, au avut loc pe măsură ce guvernele din Vatican și China se pregătesc pentru o rundă de negocieri diplomatice, potrivit The Associated Press. China a numit acuzația „speculație fără temei”.

Ce presupune Acordul din 2018

În septembrie, guvernele din Vatican și China sunt pregătite pentru a începe renegocierea unui acord diplomatic din 2018 privind numirile de episcopi în țară, potrivit AP News. Acordul este o parte cheie a relației celor două părți.

„Presupusul intrus în Vatican ar oferi RedDelta o perspectivă asupra poziției de negociere a Sfântului Scaun înainte de reînnoirea acordului din septembrie 2020”, se arată în raportul Recorded Futures.

Catolicismul a fost o problemă pentru guvernul chinez: AP News relatează că cele 12 milioane de catolici din țară sunt împărțite la jumătate între o sectă susținută de chinezi și o biserică underground care rămâne fidelă papei.

Astfel, acordul din 2018 – și reînnoirea viitoare – a fost o încercare de a uni cele două fracțiuni. Acordul inițial a recunoscut statutul a șapte episcopi numiți de stat care nu au fost aprobați de către Vatican, ceea ce a făcut mai ușor relațiile dintre cele două părți.

Hackerii chinezi, în vizorul FBI: ce au încercat să fure în pandemie

Pe lângă acuzele repetate pe care le-a adus Donald Trump autorităților de la Beijing, acum a intrat în horă și FBI-ul cu câteva declarații îngrijorătoare.

Printr-un avertisment public, oficialii FBI au avertizat statul chinez în legătură cu depistarea unor hackeri ce par să fie susținuți de autoritățile chineze. Aceștia se pare că au un singur scop, încearcă să fure informații pe marginea diagnosticării și tratamentului de Covid-19.

Detaliile acestei activități au fost publicate pe site-ul CISA (Cibersecurity and Infrastructure Security Agency), iar investigația se pare că a reprezentat un efort comun între FBI și CISA. Nu este foarte clar dacă și-au atins scopul, dar mai mulți hackeri au încercat să obțină proprietăți intelectuale, informații și studii de cercetare legate de realizarea unui vaccin.