Primul purtător al cancerului malign datează de acum 77 milioane de ani
Un studiu colaborativ realizat de Muzeul Royal Ontario și Universitatea McMaster a descoperit pentru prima oară urme ale unei forme agresive de cancer osos malign prezent la dinozauri.
Zona canceroasă era în regiunea fibulei, în gamba dinozaurului cu coarne, Centrosaurus apertus. Această specie a trăit acum 76-77 milioane de ani, iar fosila acestuia a fost descoperită în 1989 în Alberta.
Deși inițial se credea că formațiunea afectată reprezenta o fractură în vindecare, indicii au dus la o analiză mai atentă.
Cum a avut loc descoperirea?
Investigația s-a făcut prin utilizarea de tehnici medicale moderne. Cercetătorii au creat o echipă de specialiști multidisciplinari și de medici specializați în domenii precum patologie, radiologie, chirurgie ortopedică și paleopatologie.
Echipa a analizat osul și a încercat diagnoza prin aceeași metodă folosită la detectarea tumorilor umane necunoscute.
Fragmentul de os a fost documentat, examinat și scanat cu ajutorul unui computer tomograf (CT) de înaltă rezoluție.
Apoi, a urmat secționarea osului pentru a putea fi analizat la nivel celular cu ajutorul unui microscop.
Pentru a vizualiza posibila evoluție a cancerului, au fost folosite instrumente de reconstrucție 3D a CT-ului.
Întregul proces a avut ca rezultat diagnosticul de osteosarcom (cancer osos). Însă pentru a putea fi confirmat, cercetătorii au comparat osul fosilizat cu oase normale de la dinozauri ale aceleiași specii și cu oase umane cu osteosarcoma confirmată.
Osteosarcomul este un tip de cancer osos care apare, de obicei, în al doilea sau al treilea deceniu de viață. Reprezintă o creșterea excesivă a unei mase osoase dezorganizate. Aceasta se răspândește foarte ușor, atât în osul contaminat, cât și la alte organe.
Studiul stabilește un nou standard în ceea ce privește diagnosticul bolilor necunoscute la dinozauri. Legăturile făcute între bolile umane și cele regăsite în organismele vechi de milioane de ani ajută la o mai bună înțelegere a geneticii și evoluției anumitor boli.