O echipă condusă de un român a descoperit că oamenii au ajuns în America mult mai devreme decât se credea
Arheologii care excavau o peșteră în munții din Mexic au descoperit dovezi că oamenii au ocupat zona cu mai mult de 30.000 de ani în urmă. Asta sugerează că oamenii au ajuns în America de Nord cu cel puțin 15.000 de ani mai devreme decât se credea.
„Când văd că se face o cerere atât de dramatică legată de acest subiect, atunci trebuie să existe dovezi pentru a justifica afirmația”, spune arheologul Kurt Rademaker de la Universitatea de Stat din Michigan, în East Lansing.
Primii oameni din America au venit din Asia de Est, dar când au început să sosească este încă un subiect dezbătut. Unii cercetători consideră că ar fi putut fi încă de acum 130.000 de ani, deși majoritatea probelor arheologice care susțin această teorie sunt contestate. De exemplu, unele dintre artefactele din piatră sunt atât de simple, încât scepticii spun că au fost probabil produse de procese geologice naturale, mai degrabă decât de oameni.
Părerea principală este că oamenii au început să populeze America cu aproximativ 15.000 sau 16.000 de ani în urmă – pe baza unor dovezi genetice și artefacte găsite pe situri, inclusiv pe Monte Verde II, vechi de 14.000 de ani din Chile.
Ce arată noile descoperiri făcute de Ciprian Ardelean
Însă ultimele descoperiri, publicate recent în Nature, pun la îndoială acest consens.
Din 2012, o echipă condusă de Ciprian Ardelean la Universitatea Autonomă din Zacatecas din Mexic a săpat în peștera Chiquihuite, care se află la 2.740 de metri deasupra nivelului mării, în Munții Astillero din țară.
Cercetătorii au descoperit aproape 2.000 de unelte din piatră, dintre care 239 au fost zidite în straturi de pietriș, ce datează de acum 25.000 – 32.000 de ani. Uneltele au fost realizate din calcar, care nu se găsește în peșteră în mod natural.
Există atât de puține dintre aceste instrumente vechi, încât Ardelean consideră că situl a fost vizitat doar ocazional, probabil folosit ca refugiu la fiecare câteva decenii, în timpul iernilor deosebit de severe.
La vârful ultimei epoci de gheață, acum 26.000 de ani, America de Nord ar fi fost un loc periculos. „Trebuie să fi fost furtuni oribile, grindină, zăpadă”, spune el. Cercetătorul român adaugă că Peștera Chiquihuite este bine izolată și ar fi putut oferi adăpost oricărui om care era în preajmă.
Sunt veridice dovezile găsite?
“Echipa are o pistă bună pentru ocupația umană străveche”, spune François Lanoë, arheolog și antropolog la Universitatea Arizona din Tucson. Dar el adaugă că datele din peșteri ar putea fi „neconcludente”. Uneltele din piatră ar fi putut fi adâncite în straturile din peșteră de către activitatea geologică sau biologică – probabil mișcate de animalele – astfel încât să pară mai vechi decât sunt cu adevărat.
Arheologul Ardelean recunoaște că unele dintre unelte s-ar fi putut schimba în straturi inferioare, deși spune că cele mai vechi 239 de unelte se află sub un strat impenetrabil de noroi format în timpul ultimei epoci de gheață, deci trebuie să fie cel puțin atât de vechi. El insistă că sunt unelte – de fapt, crede că unii au semen distincte care sugerează că au fost făcute de către începători care învățau de la experți.
În afară de uneltele de piatră, echipa a găsit dovezi relativ reduse ale prezenței umane. Geneticienii conduși de Eske Willerslev de la Universitatea din Copenhaga au căutat ADN-ul uman antic în peșteră, dar fără noroc. „Desigur, am fost dezamăgit”, spune Ardelean.
Un al doilea studiu indică primii coloniști din America
Într-un al doilea studiu, publicat tot în Nature, doi dintre coautorii lui Ardelean – arheologii Thomas Higham și Lorena Becerra-Valdivia de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie – au combinat probele din Peștera Chiquihuite cu date din alte 41 de situri arheologice din America de Nord și o regiune din estul Siberiei și vestul Alaskăi, numită Beringia, și au construit un model statistic al așezării umane timpurii. Au ajuns la concluzia că oamenii erau prezenți în America de Nord cu mult mai devreme decât data acceptată, de acum 15.000-16.000 de ani.
Așadar, descoperirile controversate ale peșterilor sugerează că oamenii au ajuns în America mult mai devreme decât se credea până acum. Arheologii spun că artefactele din piatră indică ocupația cu mai mult de 30.000 de ani în urmă – dar nu toată lumea este convinsă de acest lucru.