23 iul. 2020 | 10:38

Anunțul zilei pentru cei care au cont și card bancar. Se întâmplă la bănci și toți românii trebuie să fie atenți

BANI
Anunțul zilei pentru cei care au cont și card bancar. Se întâmplă la bănci și toți românii trebuie să fie atenți

Toți românii sunt acum cu ochii pe ce se întâmplă în sistemul bancar. Și veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, așa cum a explicat un bancher.

2020 a fost deja un an prea tulbure și a fost extrem de dificil pentru cei cu rate. S-a permis amânarea acestora, dar nu a fost chiar soluția la care sperau. Acum aflăm că sectorul bancar s-ar putea confrunta pe termen scurt cu o deteriorare a calităţii portofoliului de credite, pe fondul pandemiei. Însă rata împrumuturilor neperformante nu va urca la nivelurile înregistrate după incidenţa Marii Recesiuni (2008-2010).

Asta și pentru că atât economia reală, cât şi sectorul bancar sunt mult mai bine poziţionate. Cel puțin asta susține Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeonomică la Banca Transilvania, citat de ZF. Potrivit BNR, rata creditelor neperformante a scăzut în mai la 4,01%, de la 4,04% în aprilie.

„Previzionăm majorarea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, pe fondul ajustărilor specifice tranziţiei de la ciclul economic post-criză la ciclul economic post-pandemie. Subliniem însă faptul că nu prognozăm o creştere spre nivelurile înregistrate după Marea Recesiune, date fiind mix-ul relaxat de politici economice, poziţia foarte solidă a sectorului bancar şi potenţialul de consolidare din majoritatea sectoarelor economiei interne.”
Andrei Rădulescu

Ce se întâmpla în România în criza din 2008?

În 2008, când economia României a intrat în recesiune, ponderea creditelor cu restanţe se situa la 4,3%, dar a urcat până la 21% în 2013, coborând apoi la 20% în 2014 şi 14,5% în 2015.

Totodată, Banca Transilvania se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda de politică monetară la acelaşi nivel cel puţin până în 2022. E bine de știut și că ponderea cumulată în PIB a sectoarelor cele mai afectate de incidenţa pandemiei este estimată la aproximativ 18% de BNR, nivel inferior celui înregistrat într-o ţară din Europa de Vest.

Nu în ultimul rând, merită amintit că, potrivit Banca Transilvania, rata medie a şomajului este de 5,4% în perioada 2020 – 2022, în timp ce PIB-ul nominal ar urma să urce de la 223,3 miliarde de euro în finalul lui 2019 la 239,4 miliarde de euro la finele lui 2022. Media ratei inflaţiei estimată pe intervalul 2020-2022 este de 3%, iar media deficitului de cont curent pe aceeaşi perioadă este estimată la -2,4% din PIB.

România are toate șansele să evite recesiunea tehnică.