Se dau bani pentru acești tineri români. Cum se dau milioanele de euro și ce condiții sunt acum
Există o perioadă bună acum dintr-un punct de vedere: fondurile pentru a susține economia. De data asta e vorba de tineri antreprenori care pot primi finanțare considerabilă pentru ideile lor.
Granturile despre care discutăm acum sunt cuprinse în Programul Național „Innotech Student”. Guvernul a aprobat acest program și e finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020.
Bugetul total al apelului este de 20 milioane euro, din care 17 milioane euro fonduri europene. Din toată această sumă, 3 milioane euro vor fi asigurate de la bugetul de stat. În ceea ce privește tinerii care se califică, proiectul prevede finanțarea schemelor antreprenoriale ale studenților români.
Studenții ale căror planuri de afaceri vor fi finanțate vor putea urma programe de internship în companii cu activități cât mai apropiate planurilor de afaceri propuse. Aceasta este și etapa în care vor fi acordate subvențiile, notează Profit.ro. Apoi, timp de un an studenții antreprenori vor beneficia de sprijinul administratorilor de schemă, iar pentru următoarele șase luni ei vor fi monitorizați, iar afacerile înființate de ei trebuie să se autosusțină pe piață.
Cum sunt împărțiți banii?
Valoarea maximă a proiectelor este de 2 milioane euro, urmând ca minim 70% din bugetul proiectului să fie alocat subvențiilor pentru înființarea afacerilor.
Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 100.000 euro/ plan de afaceri, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile.
Se acordă numai întreprinderilor înființate de persoanele ale căror planuri de afaceri sunt selectate. Banii vor fi acordați în două tranșe – 75% la înființarea companiei, iar cea de-a doua, de 25%, în momentul în care antreprenorii vor face dovada că pot realiza profituri de 30% din grantul inițial de 75%. În primul an de activitate vor fi finanțate și salariile angajaților firmelor înființate.
E posibil ca astfel de demersuri să stimuleze piața de antreprenoriat din România. Până acum, industria IT e cea care a profitat cel mai mult de ideile tinerilor și a primit finanțări considerabile din mediul privat.