Bani pentru studenții români: cum se pot obține până la 100.000 de euro

Bani pentru studenții români: cum se pot obține până la 100.000 de euro
Sursa foto: Annie Spratt / Unsplash

Studenții din România au ocazia acum să debuteze în afaceri și s-o facă cu o finanțare considerabilă. Vorbim de sume între 40.000 și 100.000 de euro. Dar și de câteva criterii care trebuie respectate.

Programul de finanțare care le permite studenților să aibă acces la acești bani se numește Innotech Student 2020. A fost lansat pe 29 mai și sunt puse la bătaie circa 150 de milioane de euro. Estimarea inițiatorilor e că fondurile vor duce la crearea a circa 900 de afaceri și aproximativ 5.000 de locuri de muncă.

Programul a fost anunțat și explicat de Raluca Turcan, vicepremier. Aceasta a spus că banii pot fi accesaţi de ONG-uri, uniersităţi şi camere de comerţ.

„Plafonul maxim este de 2 milioane de euro de solicitant, iar din aceşti 2 milioane de euro, aproximativ 300 de studenţi vor intra în program şi vor primi cursuri de antreprenoriat didactic, adică să înveţe să devină antreprenori. Vor fi trimişi la practică. După ce fac cursurile de pregătire şi practică îşi creează un plan de afaceri care poate primi o finanţare între 40.000 şi 100.000 de euro în funcţie de numărul de locuri create. Şi aici în funcţie de numărul de locuri create pe lângă grantul de 40.000 – 100.000 de euro mai există şi sprijinul pentru cei pe care aceştia îi angajează.”
Raluca Turcan

Bani pentru angajatorii care mizează pe tineri

Guvernul mai are un proiect de finanțare a forței tinere de muncă. Astfel, pentru categoria 16 – 29 de ani, Guvernul vrea să ofere finanțare de 100 de milioane de euro angajatorilor care atrag astfel de tineri.

Sprijinul e de până la 50% din salariu pentru angajații din această categorie de vârstă. Nu va fi mai mult de 2.500 de lei pentru 1 an cu condiţia menţinerii acelor angajaţi.

Innotech Student e similar programelor România Start-Up Plus sau România Start-Up, după cum notează StartupCafe, iar drumul studentului până la banii europeni va fi lung, 8-20 de luni.

Ce se întâmplă în cazul primirii finanțării?

Viitorii antreprenori vor urma cursuri de specializare. Cursanții vor primi câte 5 lei pe ora de curs la care participă. Apoi, vor întocmi planuri de afaceri, iar la finalul cursurilor se vor vor selecta cele mai bune planuri de afaceri pentru a primi, eventual, finanțare.

Selecția va fi făcută de un juriu format din antreprenori și diverși specialiști.

Cursanții ale căror planuri de afaceri au fost selectate vor merge în faza de întreprinderi simulate și mentorat, pentru dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale. Acești cursanți vor urma stagii de practică în companii existente pe piață în domeniul în care vor și ei să facă afaceri. În urma stagiilor de practică și a activităților de la întreprinderea simulată, cursanții vor primi o subvenție de câte 750 de lei.

Apoi, urmează crearea noilor firme și primirea primei tranșe din ajutorul nerambursabil (75%). Anumite sectoare de activitate, cum este agricultura, sunt excluse din program. Se va pune accent pe afacerile din tehnologie și inovație. Astfel, domeniile finanțate vor fi cele din lista codurilor CAEN aferente direcţiilor de politică industrială menţionate în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020.

Domenii în care ar fi create noile companii – Industrii creative, Tehnologia informatiilor si telecomunicatii, Turism si ecoturim, Textile si pielarie, Lemn si mobila, Industria auto si componente, Sanatate si produse farmaceutice, Energie si management de mediu, Bioeconomie, biofarmacutica si biotehnologii, Construcții și altele.

Urmează apoi implementarea planului de afaceri și angajarea de personal. Primirea celei de a doua tranșe (25%) din ajutorul de minimis va fi condiționată de angajarea personalului asumat în planul de afaceri. În fine, asigurarea sustenabilității noilor firme timp de cel puțin 6 luni.

Citește și:
Etichete: