6 vești bune în plină pandemie: iată de ce trebuie să-ți păstrezi speranța
ACTUALITATE
Sunt deja câteva luni de când pandemia de coronavirus ți-a schimbat viața și comportamentul și, probabil, câteodată ai impresia că nu se termina niciodată. Din fericire, însă, vin și câteva vești bune.
Trăim vremuri la care nimeni nu s-ar fi așteptat, iar autoritățile nu vin chiar cu cifre îmbucurătoare, ba din contră. Cazurile de infectare continuă să apară în număr cât mai mare, iar situația din România pare scăpată de sub control la acest moment.
Sunt raportate sute de noi cazuri la fiecare 24 de ore și, mai grav de atât, există zeci de decese înregistrate la fiecare raportare.
Din fericire, însă, există speranță.
6 vești bune în plină pandemie de coronavirus
- Tratamente împotriva bolii: din fericire, există câteva soluții de tratament care sunt eficiente și care dau randament și acum în secțiile de Terapie Intensivă, acolo unde-s tratați cei cu forme grave. Iar specialiștii susțin că e un pas important și că vor mai urma și alte scheme de tratament, care vor fi disponibile înaintea unui vaccin. Iar ideea e simplă: când o persoană e diagnosticată pozitiv, atunci corpul începe să dezvolte anticorpi și să lupte cu boala, iar acești anticorpi oferă protecție pe viitor (nu se știe pentru cât timp). Iar medicii au început deja să cloneze acești anticorpi și să vină cu tratamente adaptate. Unele sunt în faza de testare, altele vor fi în curând autorizate.
- Testele rapide prin colectare de salivă: potrivit Washington Post, urmează să apară pe piață testele rapide, care-ți arată dacă ești infectat doar printr-o simplă colectare de salivă. Sunt foarte ușor de folosit, similare cu testele anti-sarcină ca nivel de dificultate, și se lucrează la producția lor în masă. Practic, trebuie doar să pui salivă pe un anumit test și apoi acesta îți arată dacă ești sau nu infectat. N-ar trebui să coste mai mult de 5 dolari, notează jurnaliștii americani. Nu vor avea, probabil, o acuratețe de 100%, dar mai important e ritmul de testare și viteza cu care obții un rezultat.
- Măștile de protecție: da, într-un final s-a dovedit că măștile chiar te protejează. Au fost câteva opinii contrare, chiar pe la începutul pandemiei, dar se pare că părerile sunt acum unanime în rândul tuturor specialiștilor. Așadar, continuă să porți mască și limitezi drastic riscul de a fi infectat sau de a infecta pe alții.
- Consens în rândul specialiștilor: în acest moment, mai toți oamenii de știință merg în aceeași direcție și cred aceleași lucruri. Mai ales că, între timp, OMS și centrele care se ocupă de controlul bolilor au admis că virusul se transmite și prin sistemele de aerisire, după o serie de bâlbâieli pe acest subiect. Asta-i obligă și pe proprietarii de spații să ia măsuri pentru filtrarea aerului din interior.
- Expunerea la alte tulpini de coronavirus: există câteva studii, puține ce-i drept, care arată că persoanele care au fost expuse la alte tipuri de coronavirus ar putea fi imune la Sars-CoV2. Asta îi face pe oamenii de știință să deducă faptul că, odată ce te-ai infectat, e posibil să nu mai pățești acest lucru și a doua oară. Atenție, însă: acest lucru nu a fost demonstrat și încă se mai fac studii pentru a se verifica această ipoteză.
- Testarea clinică a vaccinurilor: se pare că există progrese în această zonă, iar rezultatele sunt, deocamdată, mulțumitoare. Mulți producători susțin că ar putea livra primele doze până-n octombrie. Dar nu va fi posibil acest lucru, evident, la scară largă. Dar dacă aceste seruri se vor dovedi eficiente, atunci lucrurile intră de acolo în linie dreaptă și se merge în direcția bună.
Cum spuneam, speranță există.