13 iul. 2020 | 11:50

Educația, sub semnul întrebării: zece milioane de copii ar putea să nu se mai întoarcă la școală

ACTUALITATE
Educația, sub semnul întrebării: zece milioane de copii ar putea să nu se mai întoarcă la școală

Pandemia de coronavirus a ținut multe școli închise și, pentru ca elevii să nu fie privați de educație, s-au căutat și s-au și găsit soluții din zona digitalizării. Numai că teleeducație nu poate fi implementată peste tot. În toamnă, elevii ar urma să se întoarcă la cursuri. Numai că virusul nu a dispărut, iar redeschiderea școlilor e pusă sub semnul întrebării.

Specialiștii din domeniul epidemiologic și nu numai iau în calcul toate scenariile pentru această toamnă. Nu puțini sunt cei care vorbesc despre existența unui al doilea val al pandemiei, poate chiar și mai accentuat. Astfel, redeschiderea școlilor e pusă sub semnul întrebării.

Iar consecințele sunt grave.

10 milioane de copii ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la școală – este avertismentul grav transmis de un raport al organizaţiei „Salvaţi copiii”. Iar abandonul școlar este deja în creștere, mai ales în mediile defavorizate.

Educația, pusă la grea încercare din cauza pandemiei

Raportul notează o premieră nedorită: a fost pentru prima dată în istoria omenirii când o întreagă generaţie de copii la nivel mondial şi-a întrerupt educaţia. Cifrele arată în felul următor: până la 9,7 milioane de copii sunt afectaţi de închiderea şcolilor şi există riscul ca aceştia să nu se mai întoarcă niciodată la şcoală, din motive socio-economice.

Iar impactul economic este, de asemenea, urias: ar rezulta un deficit de 77 miliarde de dolari în bugetele educaţiei din ţările cu venituri mici şi mijlocii până la sfârşitul anului 2021. „Salvaţi copiii” a cerut guvernelor şi investitorilor să aloce fonduri pentru a crea un nou plan de educaţie globală pentru a diminua abandonul şcolar.

„Aproximativ 10 milioane de copii nu se vor mai reîntoarce niciodată la şcoală iar acest aspect ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvernele ţărilor lumii. Trebuie investit urgent în educaţie pentru a contracara abandonul şcolar”, a declarat Inger Ashing, directorul general al asociației.

Copiii din medii defavorizate, fără acces la educaţie şi lipsiţi de orice fel de material didactic sunt cei mai afectaţi de actuala criză. Înainte de începerea pandemiei, aproximativ 258 de milioane de copii şi adolescenţi abandonau prematur şcoala. Raportul enumeră 12 ţări unde tinerii sunt cel mai expuşi riscului de a rămâne în urmă: Niger, Mali, Ciad, Liberia, Afganistan, Guinea, Mauritania, Yemen, Nigeria, Pakistan, Senegal şi Coasta de Fildeş.