Carantina și izolarea în România, sub semnul întrebării: soluția Guvernului pentru problemă
În urmă cu câteva zile, Curtea Constituțională a României a categorizat ca fiind ilegală impunerea carantinei și izolării în țara noastră. Guvernul caută soluții, în timp ce posibilii bolnavi au ieșit liniștiți pe stradă.
Pe parcursul zilei de azi, 6 iulie, Guvernul încearcă să se alinieze la o serie de cerințe ale Curții Constituționale a României referitoare la impunerea izolării și carantinării a posibililor bolnavi. Acest efort are loc după ce vineri, Curtea a stabilit că textele de lege sunt „sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale”. Ca referință, problema legalității formalităților de izolare și carantină este a doua greșeală majoră a Guvernului Orban, după ce au impus amenzi în starea de urgență care au fost clasificate ca fiind ilegale, tot de CCR.
„Noi suntem în acest moment, începând de vineri, de când a apărut motivarea Curţii Constituţionale, în elaborarea unui proiect de lege care este gata. Mâine (n.r. luni) vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi şi vrem să aducem în concordanţă un proiect de lege cu cerinţele Curţii Constituţionale. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt momente pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a spus Tătaru la Realitatea Plus.
În timp ce se încearcă rezolvarea problemei cu carantina, ministrul Sănătății a atras atenția asupra alte probleme grave cu care se confruntă sistemul medical din țara noastră în perioada stării de alertă. Este vorba de lipsa personalului medical și dificultățile legate de detașare.
„Pentru noi, ca personal medical, să putem detaşa personal medical dintr-o parte în alta, de la un spital la altul… în starea de urgenţă o puteam face, în starea de alertă ne trebuie acceptul personalului şi angajatorului. S-au diminuat aceste detaşări şi atunci a trebuit (…) să transferăm bolnavi dintr-o parte în alta, din terapiile intensive care erau suprapopulate în terapiile intensive ale spitalelor care aveau locuri. În starea de urgenţă detaşam chiar în acel loc personal. Nu s-a mai putut face în acest moment”, a afimat Tătaru.