02 iul. 2020 | 09:30

Turismul, îngropat de pandemie: cât de mari sunt pierderile financiare, de fapt

ACTUALITATE
Turismul, îngropat de pandemie: cât de mari sunt pierderile financiare, de fapt

Un raport al ONU asociază un număr foarte precis pierderilor din turism cauzate de pandemie. Din păcate, această industrie s-ar putea să fie cel mai serios lovită de situația actuală.

Un studiu al Națiunilor Unite publicat pe parcursul zilei de ieri încearcă să ne ajute să înțelegem mai bine consecințele financiare ale pandemiei. Ca referință, veniturile globale din turism ar urma să scadă cu până la 3300 de miliarde de dolari din cauza restricțiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus.

Pe primul loc la capitolul pierderi se vor afla Statele Unite ale Americii. Țara lui Trump nu s-a descurcat deloc când vine vorba de micșorarea ratei de răspândire, iar statele americane introduc noi restricții în fiecare zi.

Raportul „Covid-19 şi Turismul”, publicat de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), ia în calcul trei scenarii, în care măsurile de izolare durează patru, opt sau 12 luni, scrie Agerpres. În aceste scenarii, veniturile globale din turism ar urma să scadă cu 1.700 miliarde de dolari, cu 2.200 miliarde de dolari şi, respectiv, cu 3.300 de miliarde de dolari, sau altfel spus cu 1,5% – 4,2% din PIB-ul global.

UNCTAD nu se aruncă la a afirma care este cel mai probabil scenariu dintre cele trei, dar consideră soluția de mijloc ca fiind cea mai realistă, care care include 8 luni de izolare.

„Turismul internaţional a fost aproape în totalitate suspendat, iar cel intern a fost profund afectat de măsurile de izolare impuse în multe ţări pentru a stopa răspândirea pandemiei. Deşi unele destinaţii au început să se redeschidă lent, mulţi oameni se tem de călătoriile internaţionale sau nu şi le permit din cauza crizei economice”, se arată în raport.

În ceea ce privește pierderile financiare defalcate pe țări, chiar și după patru luni, SUA va pierde cel mai mult, 187 de miliarde de dolari. Pe locul doi va fi China, 105 miliarde de dolari, urmată de Thailanda și Franța, cu aproximativ 47 de miliarde de dolari fiecare. La apogeu, pierderile SUA ar putea atinge pragul de 538 de miliarde de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele