Victimele colaterale ale vaccinului: animalele de test, pe cale de dispariție
Coronavirus a provocat numeroase victime omenești la nivel global, dar procesul de dezvoltare al unui vaccin generează propriile victime în rândul animalelor.
Înainte să înceapă testele pe oameni cu un nou vaccin împotriva infecțiilor cu Covid-19, oamenii de știință folosesc animale. Având în vedere numărul mare de vaccinuri aflate în curs de dezvoltare în fiecare colț al mapamondului, animalele folosite pe post de cobai sunt incredibil de numeroase. În prima etapă, a explodat prețul lor de achiziție. Tot din cauza cererii însă, riscă să ajungă pe cale de dispariție.
Prima țară în care a fost sesizat fenomenul descris mai sus este China. Maimuțele folosite pe post de cobai în laboratoare se găsesc din ce în ce mai greu. Conform unui studiu Il Giornale, preluat de Rador, animalele au devenit rare și foarte scumpe, ca o consecință a cererii extraordinare din ultimele luni.
Ca să înțelegi mai bine gravitatea problemei, putem folosi ca referință macacii. Înaintea pandemiei cauzate de noul coronavirus, prețul de achiziție pentru o astfel de creatură în china varia între 1200 și 3000 de euro, în funcție de vârstă și stare de sănătate. Acum, prețul începe 15.000 de euro, de cinci ori mai mult.
Situația este cu atât mai ciudată cu cât laboratoarele chineze folosesc, în cea mai mare parte, macacii rhesus și cynomolgus, ambii crescuţi în provinciile din sudul țării. China, subliniază surse ale agenției, este unul dintre cei mai mari producători și furnizori de maimuțe de laborator, exportând anul trecut aproximativ 20.000 de exemplare și folosind 18.000 pentru cercetarea locală. „Consumul acestui an este destul de mare și, prin urmare, oferta este redusă”, a explicat Liu Yunbo, președintele Beijing HFK Bioscience, furnizor de animale de laborator.
Lipsa maimuțelor de test a fost confirmată și de Zhang Yi, președintele Yisheng Biopharma, unul dintre potențialii creatori ai unui vaccin care lucrează la foc continuu pentru a-și atinge scopul. În laboratoarele din Yisheng, conform publicației Bangkok Post, macacii folosiți pe post de cobai pentru testarea posibilelor vaccinuri sunt foarte puţini, iar motivul este cel de mai sus. Având în vedere necesitatea de a găsi antidotul capabil să neutralizeze Sars-CoV-2, căutarea vaccinului a continuat fără întrerupere din luna ianuarie.