18 iun. 2020 | 09:30

Aplicația contra pandemiei de care avem nevoie în România: cum funcționează proiectul din Germania

ACTUALITATE
Aplicația contra pandemiei de care avem nevoie în România: cum funcționează proiectul din Germania

O aplicație împotriva răspândirii de coronavirus a fost lansată în Germania, după ce italienii au făcut un efort similar în urmă cu aproximativ o săptămână.

Autoritățile germane au lansat o aplicație de mobil menită să ajute în lupta contra coronavirus. Din păcate, după cum s-a întâmplat și în Italia, aplicația ridică numeroase întrebări legate de confidențialitatea datelor utilizatorilor. Cu toate acestea, autoritățile au făcut numeroase eforturi pentru ca programul să fie în conformitatea cu standardele internaționale în domeniu.

Intitulată Corona-Warn, aplicația poate fi descărcată gratuit din Apple App Store și Google Play Store, dar este important de reținut că instalarea și utilizarea ei sunt absolut opționale, chiar dacă investiția din spate a fost fabuloasă.

În ceea ce privește intimitatea utilizatorilor, aplicația s-a bucurat de undă verde și de la Ulrich Kelber, comisarul federal german pentru protecția datelor cu caracter personal, care a supravegheat dezvoltarea tehnologiei. Garantul pentru confidențialitate german a declarat că nu există niciun motiv pentru a nu sfătui cetățenii să descarce aplicația.

„În fiecare zi vrem să învățăm din feedback-uri și sunt fericit că sunt foarte multe comentarii pozitive. Mulțumită feedback-ului, va deveni și mai bună în fiecare zi, în fiecare oră. Aplicația este sigură, voluntară și ușor de utilizat. Nu ar putea fi mai bună”, a insistat ministrul german al sănătății, după lansarea aplicației în eter.

În ceea ce privește modul de funcționarea, noua aplicația este foarte similară cu Immuni, a italienilor. Se bazează pe Bluetooth pentru a crea un istoric al persoanelor cu care te întâlnești, într-o manieră descentralizată.

Nimeni nu știe cu cine te întâlnești, dar dacă te-ai îmbolnăvit sau o persoană din anturajul tău s-a îmbolnăvit, vei primi o notificare în acest sens. În Germania, Corona-Warn a fost dezvoltată de SAP împreună cu Deutsche Telekom pentru un cost de aproximativ 20 de milioane de euro. Procesul de dezvoltare a fost supravegheat constant de experți în securitate de la institutele germane de cercetare.

Este însă important de reținut că există în continuare îndoieli pe partea de intimitate.

„Ne-am temut că guvernele s-ar putea grăbi să lanseze aplicații mai invazive de urmărire a contactelor, fără a lua în considerare alte alternative care ar putea echilibra în mod adecvat necesitatea: nevoia legitimă, trebuie să adaug, pentru a combate răspândirea bolii cu respectarea confidențialității datelor. Aceste două lucruri nu se exclud reciproc. Ceea ce cerem guvernelor să facă este să se asigure că drepturile omului și confidențialitatea sunt în prim-planul aplicațiilor de urmărire.”
Rasha Abdul Rahim, director adjunct la Amnesty Tech

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele