11 iun. 2020 | 11:06

Veste proastă cu impact pentru milioane de angajați din România: suntem printre statele UE care au probleme

BANI
Veste proastă cu impact pentru milioane de angajați din România: suntem printre statele UE care au probleme

Pandemia de coronavirus a produs ceva valuri în piața muncii și nici România nu e exceptată. Datele Eurostat vin cu o veste proastă, care are impact pentru milioane de angajați.

Pandemia de coronavirus a tras pe dreapta multe activități. Sunt afaceri care și-au trimis angajații în șomaj tehnic, le-au suspendat contractele sau chiar i-au trimis direct în șomaj. România nu face excepție.

Datele Eurostat pentru primul trimestru, deși provizorii în cazul României, arată că numărul de angajați din țara noastră a scăzut pe primele trei luni ale anului. Sunt date, așadar, până-n luna martie, deci s-ar putea ca impactul crizei să fie observat mai bine în al doilea trimestru.

Veste proastă pentru milioane de angajați din România

România se numără printre statele UE în care a scăzut numărul de angajaţi în primul trimestru din 2020, arată datele Eurostat.

Numărul angajaţilor a scăzut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, . Important de precizat că e primul declin al numărului de angajaţi din trimestrul doi pentru zona euro şi din primul trimestru din 2020 pentru Uniunea Europeană.

Astfel, în primele trei luni din acest an, cel mai semnificativ avans al numărului de angajaţi s-a înregistrat în Lituania (1,6%), Malta (1,3%) şi Croaţia (1%). La polul opus,  scăderi au fost în Spania (minus 1%), Bulgaria (minus 0,9%), Portugalia, Slovacia şi Suedia (toate cu minus 0,5%), Estonia (minus 0,4%), Italia şi Ungaria (ambele cu minus 0,3%), Belgia, Austria şi Franţa (toate cu 0,2%), România şi Grecia (ambele cu minus 0,1%).

Eurostat estimează că în statele Uniunii Europene erau 209,1 milioane de angajaţi în primul trimestru din 2020, din care 160,4 milioane în zona euro. Pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), numărul angajaţilor în primele trei luni din acest an a scăzut cu 0,3 milioane în zona euro şi cu 0,2 în Uniunea Europeană, comparativ cu precedentele trei luni.

În ritm anual, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, numărul angajaţilor a crescut cu 0,4% în zona euro şi în Uniunea Europeană, România înregistrând un avans similar. Eurostat precizează că în cazul României şi Spaniei datele sunt provizorii.