03 iun. 2020 | 13:55

Criză sau țeapă? Suma uriașă pe care ți-o cer hotelierii pentru un sejur pe litoralul românesc

ACTUALITATE
Criză sau țeapă? Suma uriașă pe care ți-o cer hotelierii pentru un sejur pe litoralul românesc

Startul sezonului oficial s-a dat, anul acesta, pe 1 iunie. Pandemia de coronavirus a ținut lucrurile pe loc și mulți hotelieri și patroni de restaurante de pe litoral se plâng de faptul că nu vor depăși așa ușor criza. Și caută să tragă tare din buzunarul clienților.

Prețurile pe litoralul românesc se anunță extrem de mari anul acesta. Din lipsei de activitate, hotelierii și agențiile trag tare să recupereze. Dar o fac din buzunarul clienților, mai ales că investiții uriașe nu s-au făcut. Prețurile ar fi, la prima vedere, nejustificate.

Mulți specialiști te-au îndemnat să-ți faci vacanța în țară, tocmai pentru a susține economia locală. Numai că e mult mai scump decât în alte destinații din afară – precum Grecia, Turcia sau Bulgaria.

Suma uriașă pe care ți-o cer hotelierii pentru un sejur pe litoralul românesc

A devenit o tradiție ca hotelierii români să țină prețurile ridicate, indiferent de context, remarcă Ioan Băsea, expert în turism, citat de Adevărul.

„Au un fel de a lucra care funcţionează după strategia: «Luăm cât mai mult de la cât mai puţini clienţi». Nu vreau să-mi supăr colegii, dar ei gândesc după logica: «Hai să mai dam un tun!». Cam aşa a fost situaţia în fiecare an dacă stăm să comparăm tarifele de cazare din România, Grecia şi Bulgaria”, susţine acesta.

Românii ar putea deveni captivi ai acestor prețuri.

„Au toate argumentele să ţină preţurile mari pe litoral.  Oamenii se tem să plece la distanţă mare, şi atunci vor merge prin România, iar litoralul va fi full. Văd aşa, chiar şi la autorităţi, o tendinţă de a ţine în acest sezon românii acasă, de a ţine banii turiştilor în ţară. Şi decizia de ridicare a restricţiilor de zbor a fost amânată… În plus, mai este şi chestiunea tichetelor de vacanţă a căror valabilitate a fost prelungită în timpul stării de urgenţă. Acestea pot fi utilizate numai în România. Repet, preţurile nu se vor diminua. Mai ales că hotelierii vor spune că, din cauza condiţiilor de distanţare socială, pot vinde mai puţine locuri. Un alt argument al lor va fi şi faptul că sunt obligaţi să facă o serie de investiţii legate de păstrarea igienei în hoteluri. Numai că uită că acelaşi lucru îl fac şi hotelierii din Bulgaria sau Grecia”, a subliniat Ioan Băsea.

Cât costă o vacanță la mare în România

O analiză făcută de IRI Travel rlevă faptul că staţiunile din România sunt în mod evident mai scumpe în comparaţie cu cele din Bulgaria sau Grecia. Preţurile prentru cazarea într-un hotel de trei stele din Mamaia ajung la o medie de 30-50 de euro de persoană pe noapte, dar se pot ridica şi la 70 de euro pe noapte dacă regimul ales este de all inclusive.

În Eforie Nord şi Costineşti, o noapte de cazare costă între 20 şi 25 de euro. Prin comparație, în Bulgaria, la trei stele, preţurile se ridică la numai 20-22 de euro pe noapte, iar pentru regimul all inclusive se achită 5 euro în plus. În fine, în Grecia, preţurile se situează la 22-25 de euro.

De precizat că toate aceste tarife sunt cele anunţate pentru luna iunie.

Pentru iulie, un loc în Mamaia la patru stele costă 110 euro de persoană. În acelaşi timp, în aceleaşi condiţii, cazarea costă 55 de euro în Costineşti şi între 67,5 şi 112,5 de euro în Eforie Nord. La vecinii bulgari, în staţiunea Sunny Beach, pentru o noapte de cazare, dar în regim all inclusive, costă între 48 şi 55 de euro, în timp de în Grecia, în staţiunea Halkidiki, o noapte costă 90 de euro.