Marea taxare europeană: cum va contribui Dacia la relansarea economiei în UE
Comisia Europeană anunța recent un plan ambițios pentru relansarea economică în interiorul UE. Numai că se pare că o parte din acești bani vor veni chiar de la companiile mari. Dacia e doar unul dintre exemple.
Pandemia de coronavirus e o situație de criză. Iar măsurile trebuie să fie unele pe măsură. Comisia Europeană vrea să pompeze 750 de miliarde de euro în relansarea economică, la nivelul tuturor statelor membre. Numai că acești bani nu apar peste noapte și e nevoie să fie identificate niște surse de venit.
Iar Bruxellesul se uită spre companiile mari care activează în Europa. Comisia Europeană vrea să impună niște taxe suplimentare companiilor din UE care au cifră de afaceri peste 750 de milioane de euro. În total, ar fi vorba de 70.000 de astfel de companii considerate gigant.
Și printre ele se numără și Dacia.
Cum ar putea pune Dacia umărul la relansarea economică în UE
Săptămâna trecută, CE anunța un Fond de relansare a economiei în valoare de 750 de miliarde de euro, dar nu dădea multe detalii despre sursele din care provin acești bani. Acum, însă, a fost confirmată și partea neștiută a planului. Comisarul european pe probleme de buget vrea o taxă suplimentară pe care să o plătească cele 70.000 de companii din Europa cu afaceri de peste 750 milioane de euro
Johannes Hahn spune că astfel s-ar aduna câteva zeci de miliarde de euro în bugetul UE. Nu vine, însă, cu detalii legate de cuantumul taxei. Dar confirmă că cine nu plătește nu va mai avea acces pe piața unică.
”Noi ţintim ca până la finalul lui 2027 să avem un sistem de noi resurse bugetare deja stabilit. Nu văd o alternativă reală. Un buget mai mic nu este acceptabil pentru marea majoritate a statelor membre, iar cât despre contribuţii suplimentare, nu văd să fie apetit la nimeni””, a spus comisarul UE, adăugând că ţinta sa este să se ajungă la o colectare suplimentară de 15-20 mld. euro pe an.
De precizat că în România, spre exemplu, sunt 37 de companii cu afaceri de peste 750 de milioane de euro, arată ZF. Prima dintre ele e Dacia, care în 2018 a depășit o cifră de afaceri de 5,3 miliarde de euro.
Câți bani ar putea primi România
Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută un plan gigantic de susținere a statelor europene afectate de criză.
„Comisia Europeană propune un fond de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, care se adaugă instrumentelor comune aprobate deja. O acţiune europeană pentru înfruntarea unei crize fără precedent”,spunea comisarul UE pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni.
Sunt bani care vor fi oferiți pe lângă viitorul buget multianual (MFF) de 1.100 miliarde de euro. Dacă propunerea e votată în forma actuală, atunci România ar urma să primească circa 33 de miliarde de euro, după primele estimări.
Planul trebuie aprobat de Parlamentul European, care dă semne de susținere, dar și de Consiliul Uniunii Europene.