Acuzații grave la adresa Uber: de ce e acuzată compania că și-a exploatat colaboratorii
Americanii de la Uber se lovesc de acuzații grave în Italia, fiind investigați pentru o posibilă exploatare a colaboratorilor. În mijlocul scandalului se află serviciul Uber Eats.
Uber e o companie mare la nivel mondial și s-a extins pe mai multe piețe cu mai multe servicii. A pornit ca o companie de ridesharing, dar între timp și-a dezvoltat afacerea și a venit și cu serviciul Uber Eats. Un serviciu care a plecat din unele țări, dar a fost menținut în altele.
E și cazul Italiei, unde serviciul a fost solicitat intens în perioada pandemiei. Numai că autoritățile de la Roma s-au sesizat și au plasat serviciul sub o administrare specială. Acuzațiile se referă la exploatarea curierilor, care ar fi fost plătiți doar cu trei euro pe oră ca să livreze mâncare.
Surse citate de Reuters susțin că decizia aparține magistraților italieni.
Uber, acuzații grave în Italia
Se pare că în acest scandal ar exista aproximativ o mie de curierei, colaboratori ai Uber Eats, care ar fi fost exploatați și plătiți cu sume modice. Majoritatea ar fi luați din rândul migranților, de unde și acuzațiile de acest fel.
Uber respinge acuzațiile și anunță că va lupta pentru a-și demonstra nevinovăția. Mai mult, condamnă orice formă de intermediere ilegală.
”Participăm activ la dezbaterea legată de reglementările despre care considerăm că vor oferi sectorului de livrare a mâncării securitatea legislativă pentru a prospera în italia”, a arătat Uber Italia într-un comunicat trimis pe email.
Sursele au spus că magistraţii analizează un caz referitor la aproximativ 1.000 de curieri care ar fi fost plătiţi cu 3 euro pe oră pentru a livra mâncare. Potrivit surselor, Uber Eats ar fi plătit sume mult mai mari unor două companii de recrutare care s-au ocupat de gestionarea curierilor, majoritatea lor recrutaţi de centrele de primire a migranţilor.
Una dintre companii şi patru persoane sunt investigate la rândul lor, au arătat sursele.
Activitatea Uber Italia nu a fost interzisă, dar compania îşi poate continua operaţiunile doar sub administrare specială.