20 mai 2020 | 10:43

52.000 de cereri de finanțare prin IMM Invest: câte au fost, de fapt, aprobate

ACTUALITATE
52.000 de cereri de finanțare prin IMM Invest: câte au fost, de fapt, aprobate

IMM Invest e programul prin care Guvernul s-a angajat că va sprijini afacerile afectate de criză prin credite garantate de stat. Între timp, a apărut și platforma pe care se pot înscrie IMM-urile. Iar cererea e uriașă.

Guvernul a promis că va ajuta afacerile afectate de criză și a venit cu programul IMM Invest. Statul susține că va facilita acordarea de credite, iar finanțările vor fi garantate de stat. Numai că lucrurile arată bine doar pe hârtie.

Cererea este, într-adevăr, una record, numai că finanțările nu prea se dau. Din peste 52.000 de cereri de finanțare depuse în ultima perioadă, au fost aprobate doar 49 de credite. Ceea ce, raportat la cerere, este foarte puțin.

IMM Invest, un program doar pentru unii

Compania Agile Flex Agency a pus la treabă un robot care să contabilizeze în timp real datele de pe platformă și să transmită câte cereri sunt depuse/aprobate/respinse etc. Marți, 19 mai, băncile primiseră puțin peste 52.000 de cereri de finanțare, dar aprobaseră doar 49.

E o diferență uriașă față de numărul avansat de premierul Ludovic Orban, care vorbea de 5.000 de cereri aprobate. De fapt, multe cereri sunt aprobate de platformă, dar nu și de bancă. Bancherii încă procesează la aceste cereri.

Fondul de Garantare a Creditului pentru IMM (FNGCIMM) a primit 57.912 cereri, din care a trimis către bănci 52.026. Numărul total de cereri este în creștere cu 579 față de luni și cel al solicitărilor trimise către bănci cu 633. Numărul de cereri respinse de către bănci a crescut de la 682 luni la 1.050 marți.

Cine s-a calificat pentru finanțare

Societățile care vor primi finanțare prin programul IMM Invest provin din mai multe sectoare de activitate: de la comerț până la domeniul agricol. Printre aceste IMM-uri se numără o firmă care produce legume în Ialomița și este unul dintre furnizorii Lidl România. De asemenea, e eligibil și producătorul de mobilă Caroline Com Pitești, o firmă cu afaceri de 3,4 milioane de lei anul trecut și 29 de angajați.

După cum scriam AICI, prima firmă care a primit finanțare este Rexton Group din Ploiești, care va produce măști și combinezoane cu finanțarea primită.

Pentru programul IMM Invest sunt eligibile firmele cu un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro. Creditele sunt garantate în proporție de 80-90% de către stat, în funcție de tipul creditului (capital de lucru sau de investiții) și de dimensiunea firmei (microîntreprindere sau întreprinderi mici și mijlocii).

Dobânda este subvenționată de stat cel puțin până la finele acestui an, cu posibilitatea prelungirii facilității și anul viitor, în cazul în care economia va fi în recesiune. Finanțările ajung până la 10 milioane de lei pentru fiecare beneficiar.  Plafonul total de garanții este de 15 miliarde de lei.